Največ Slovencev ima rojstni dan 1. januarja

Največ prebivalcev Slovenije ima rojstni dan 1. januarja, najmanj pa 31. decembra. Tudi zato, ker so starši v preteklosti ob uradni prijavi rojstva otrok, ki so se rodili na zadnje dneve leta, navedli kot datum rojstva 1. januar, novega leta dan, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs).

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Prvi januar ima v uradnih dokumentih zapisan kot rojstni dan največ prebivalcev Slovenije, in sicer 7670, 31. december pa najmanj - 4695. Razmerje med številom rojstev na 1. januar in na 31. december je 62:38. Tolikšna razlika v številu rojstev med tema dvema dnevoma se ne zdi prav nič naravna, saj tako ogromne razlike v številu rojstev na posamezni dan v letu po navedbah Sursa ni med nobenima drugima sosednjima datumoma.

Vzrok za to je bilo v preteklosti prestavljanje uradne registracije oz. prijave rojstva otroka z zadnjih dni leta na prvi dan novega leta. To je bilo večinoma mogoče toliko časa, dokler se je večina otrok rojevala doma in dokler prijave rojstva ni opravljala uradna ustanova (porodnišnica ali druga zdravstvena ustanova).

Največje razlike med številom rojstev na zadnji dan starega leta in številom rojstev na prvi dan novega leta so značilne za prebivalce, rojene do začetka 50. let prejšnjega stoletja. Po tem obdobju se je namreč delež rojstev v porodnišnici s 54 odstotkov leta 1952 dvignil na 99 odstotkov leta 1975.

S povečevanjem števila otrok, rojenih v porodnišnicah, se je manjšala možnost prijave nepravega datuma rojstva otroka, ki je bil v resnici rojen na zadnji dan (ali celo na zadnje dni) leta.

Danes se nam zdi navajanje nepravega datuma rojstva precej nenavadno, a starši so to takrat počeli iz zelo praktičnih razlogov: fantje so šli tako pozneje služit vojaški rok, otroci so šli leto pozneje v šolo. Vendar pa je imelo tako ravnanje še druge posledice. Prestavljanje datuma rojstva je povzročilo, da je bilo po uradno prikazanih podatkih število rojstev deklic večje od števila rojstev dečkov (decembra 1950), kar ni v skladu z biološkimi pravili rodnosti niti z dejanskim stanjem.

Po letu 1970 se je število prebivalcev, ki so se rojevali na 1. januar in dan prej približno izenačili. Sicer pa razlik v številu rojstnih dni ne opažamo samo med zadnjim dnem starega in prvim dnem novega leta, ampak podobno velja, le v manjšem obsegu, tudi za rojstne dni prebivalcev na zadnji dan meseca in na prvi dan naslednjega.

STA


Najbolj brano