Najmanjša osnovna šola v Sloveniji je na Pregarjah

V Sloveniji deluje 450 osnovnih šol, največje tri med njimi skupaj s svojimi podružnicami štejejo po več kot tisoč učencev. Največja brez podružnic je ljubljanska osnovna šola Vič, ki jo je v šolskem letu 2014/15 obiskovalo 872 učencev. Poleg podružnic, ki štejejo tudi manj kot deset učencev, pa je s 25 učenci najmanjša osnovna šola na Pregarjah v Brkinih.

Osnovne šole v Sloveniji.  Foto: STA
Osnovne šole v Sloveniji.  Foto: STA

LJUBLJANA > Na osnovni šoli Rudija Mahniča - Brkinca Pregarje je bil v minulem šolskem letu po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pouk organiziran v treh oddelkih.

S 34 učenci ji po velikosti sledi osnovna šola v Čepovanu. Manj kot 50 učencev je bilo minulo šolsko leto tudi na osnovnih šolah Kobilje (40 učencev) in Stari trg ob Kolpi (41). Osnovna šola Fara je imela lani vpisanih 52 učencev, pet od njih v podružnici v Osilnici.

Nekatere šole pa imajo več oddelkov, kot imajo najmanjše šole učencev. Na viški osnovni šoli, ki je največja med šolami brez podružnic, so imeli na primer minulo šolsko leto pouk organiziran v 36 oddelkih.

Drugi dve največji osnovni šoli brez podružnic sta Osnovna šola Koper s 35 oddelki in 859 učenci ter Osnovna šola Škofja Loka - mesto, ki sta jo v minulem šolskem letu v 33 oddelkih obiskovala 802 učenca.

Še več oddelkov in učencev imajo nekatere osnovne šole s podružnicami. Med njimi je s 1393 učenci največja Osnovna šola Louisa Adamiča Grosuplje, ki ima štiri podružnice in tako skupno pouk organiziran v 65 oddelkih. Več kot tisoč učencev imata tudi Osnovna šola Simona Jenka Kranj (1027 učencev v 46 oddelkih), ki ima prav tako štiri podružnice, in Osnovna šola Stična (1075 učencev v 51 oddelkih) s šestimi podružnicami.

STA


Najbolj brano