Najhladneje bo jutri zjutraj, v Istri ničla

Pa smo jo dobili, jesensko burjo, ki kljub vsemu prinaša jasno vreme in nekoliko višje temperature. Na Primorskem bo pihala še danes, najbolj nas bo zeblo, ko bo ponehala - jutri zjutraj. V Istri se bo živo srebro spustilo na ničlo in na Goriškem do -3 stopinje Celzija. Kmalu zatem se bo ozračje spet nekoliko ogrelo, tako da nas za konec tedna čakajo padavine.

Višje ležeča območja in Alpe (na fotografiji) je minule dni  
pobelil sneg. V prihodnjih dneh bo ponekod  skopnel. Foto: Silva Križman
Višje ležeča območja in Alpe (na fotografiji) je minule dni pobelil sneg. V prihodnjih dneh bo ponekod skopnel. Foto: Silva Križman

PRIMORSKA > “Čeprav je najhladnejši zrak v višinah že za nami, tam, kjer piha burja, še ni najbolj mrzlo, kajti burja preprečuje temperaturno talno inverzijo,” nam je včeraj pojasnil Brane Gregorčič, meteorolog in koordinator za stike z javnostjo pri Agenciji RS za okolje.

Burja odganja mraz

Čeprav se zrak najbolj ohlaja pri tleh, ga burja premeša. “Ob jasnem vremenu je tako najbolj mrzlo v zatišnih legah. Hladen zrak se najhitreje in najbolj nabira v kotanjah in kotlinah, nekoliko manj tudi na ravninah.”

Za jutri napovedanemu mrazu navkljub bodo termometri ob morju kazali stopinjo ali dve nad ničlo. “Čutil se bo vpliv morja, ki ima še vedno 15 ali 16 stopinj Celzija.” Kakšen kilometer stran pa bodo že temperature pod ničlo.

Od četrtka dalje se bo čutil vpliv toplejšega in bolj vlažnega zraka nad Sredozemljem. V Istri se bo čez dan ogrelo tudi do 15 stopinj Celzija, zjutraj bo od 5 do 10 stopinj. “Pod pet stopinj pa ne bo šlo.” V petek se bodo pojavile prve kaplje in zapihal bo jugo. Najbolj deževna bo sobota, ko naj bi padlo precej dežja, predvsem na Primorskem.

Trend globalnega segrevanja se nadaljuje
Globalno gledano pa bo tudi letošnje leto, kot kaže, najbolj vroče v zgodovini merjenja. Po nizu rekordno vročih let naj bi bile povprečne globalne temperature letos višje za 1,2 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo, napoveduje Svetovna meteorološka organizacija. Združeni narodi opozarjajo, da bo to leto rekordno vroče (od začetka meritev v 19. stoletju). V začetku leta naj bi se temperatura izjemno dvignila zaradi El Niña. Na nekaterih arktičnih območjih Rusije je bila višja za šest ali sedem stopinj Celzija. Dvig temperatur oceanov je povzročil beljenje koral; v nekaterih delih Velikega koralnega grebena v Avstraliji je poginila skoraj polovica koral.

Zima še uganka

Ohladitvi navkljub smo imeli od sredine oktobra običajne temperature. “Zdaj je nekoliko hladneje, sprva je bilo nekoliko topleje, če potegnemo črto, to pomeni povprečne temperature. Tudi količina padavin v tem času ne odstopa veliko.”

In kakšna zima se nam obeta? “Kot zdaj kaže, niti izjemno topla niti nadvse mrzla. Treba bo počakati in videti, kaj bo prinesla prihodnost. Sneg, ki je nedavno pobelil više ležeča območja, tudi mariborsko Pohorje, kjer so že smučali, pa bo kmalu skopnel,” niza Gregorčič.MIRJANA CERIN


Najbolj brano