Najbrž tudi po 1. januarju brez dodatnih stroškov

Registrske račune, ki jih mora centralna depotna družba v skladu z zakonom o nematerializiranih vrednostnih papirjih ukiniti do 1. januarja 2017, bodo začasno nadomestili prehodni računi. Dokler se vrednostni papirji ne bodo prenesli na sodni depozit, naj bi jih lastniki še vedno lahko prenašali na trgovalne račune. Tako je vsaj razumeti pojasnila finančnega ministrstva.

Dokler se vrednostni papirji ne bodo prenesli na sodni 
depozit, naj bi jih lastniki še vedno lahko prenašali na 
trgovalne račune. Tako je vsaj razumeti pojasnila finančnega 
ministrstva. Foto: STA
Dokler se vrednostni papirji ne bodo prenesli na sodni depozit, naj bi jih lastniki še vedno lahko prenašali na trgovalne račune. Tako je vsaj razumeti pojasnila finančnega ministrstva. Foto: STA

LJUBLJANA > Fizične osebe bodo torej praviloma imele možnost, da tudi po poteku zadanega roka odprejo trgovalni račun, in to brez stroškov, vezanih na postopek s sodnim depozitom oziroma prevzemanjem vrednostnih papirjev iz sodnega depozita, ohranijo svoje vrednostne papirje. Do izteka omenjenega roka, 1. januarja 2017, ne bo prišlo do prenosa vseh nematerializiranih vrednostnih papirjev z registrskih na trgovalne račune. Pri centralni depotni družbi bo, po ocenah, konec leta odprtih še 135.000 registrskih računov. V odstotkih to pomeni, da bo ostala slaba polovica računov.

“Z njih bo možno vrednostne papirje na trgovalne račune (v skladu s predvidenimi spremembami pravil centralne depotne družbe) prenašati, dokler ne bodo dejansko položeni pri sodišču,” sporočajo s finančnega ministrstva. Registrski računi, ki bodo 1. januarja ukinjeni, ne bodo takoj preneseni v sodni depozit, saj se to lahko izvede le na podlagi njegovega sklepa. To je tehnično neizvedljivo, hkrati pa tega zakon niti ne zahteva.

“Ker si želimo, da proces ukinitve registrskih računov imetnikom vrednostnih papirjev ne bi povzročal nepotrebnih stroškov in ogrozil delovanja sodišč, bodo od 1. januarja 2017 neprenešeni nematerializirani vrednostni papirji še vedno vodeni na računu, ki sicer ne bo več registrski, a se bo še vedno glasil na dotedanjega imetnika,” pojasnjujejo na finančnem ministrstvu.

Koliko časa bodo imetniki lahko imeli pomožne račune, še ne znajo oceniti. Tudi proces izvajanja sodnih depozitov terja svoj čas, saj bo centralna depotna družba v sodni depozit najprej prenašala vrednostne papirje pravnih oseb, za katere je rok za prenos potekel 30. septembra letos, šele nato bo sledil prenos vrednostnih papirjev fizičnih oseb.

NR


Najbolj brano