Najbolj priljubljen je Cerar, najmanj Janković

Katerim politikom so najbolj naklonjeni volilci? Najbolj sta jih prepričala Miro Cerar (77 odstotkov) in Borut Pahor (76 odstotkov), sledi jima Dejan Židan (54 odstotkov), je pokazala anketa, ki jo je za portal Planet Siol.net pripravila agencija Episcenter.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Medtem ko polovica volilcev Karla Erjavca dojema kot zelo priljubljenega politika (49 odstotkov), je druga polovica prepričana v nasprotno (51 odstotkov). Na visoko peto mesto po priljubljenosti se je uvrstil novinec iz SMC Milan Brglez (46 odstotkov), ki je pred kratkim prevzel vodenje državnega zbora.

Na lestvici najmanj priljubljenih politikov vodi Zoran Janković (83 odstotkov), tik za njim sta Janez Janša (74 odstotkov) in Alenka Bratušek (70 odstotkov). Ljudmili Novak je nenaklonjenih 56 odstotkov volilcev.

Vlade Alenke Bratušek, ki opravlja tekoče posle, ne podpira 72 odstotkov volilcev.

Največ podpore ima SMC

Na lestvici priljubljenosti strank ima še vedno največjo podporo SMC, ki bi dobila 31 odstotkov glasov, a stranki je podpora glede na julij padla za slabe štiri odstotke.

Sledi ji SDS, ki se je na drugem mestu utrdila za dodatne 0,4-odstotne točke (15,4 odstotka), kaže

Tudi NSi bi v avgustovskem merjenju javnega mnenja svoj glas namenilo več volilcev kot mesec prej. Zanjo bi glasovalo 10,4 odstotka volilcev, kar je tri odstotke več kot julija. Prav toliko več volivcev bi to nedeljo glasovalo za SD, ki z 8,7 odstotka glasov zasedajo četrto mesto. Stranka Desus bi prejela enak odstotek kot mesec prej (7,6 odstotka).

SLS bi dobila večjo podporo

Medtem ko je podpora Združeni levici (7,5 odstotka) in Zavezništvu Alenke Bratušek (1,4 odstotka) ta mesec padla, bi se za SLS odločilo več anketiranih (4,5 odstotka). Pozitivno Slovenijo bi volilo 0,9 odstotka, stranko Verjamem 0,4 odstotka in Državljansko listo 0,3 odstotka vprašanih.

Telefonska raziskava je bila opravljena med 14. in 20. avgustom, na vprašanja pa je odgovarjalo 1.006 polnoletnih oseb. Na vprašanje, kateri stranki bi zaupali svoj glas, so odgovarjali le tisti, ki so dejali, da bi se volitev zanesljivo udeležili. Takšnih anketirancev je bilo 630.

STA


Najbolj brano