Nahrbtnik nove ministrice ni lahek

Vse kaže, da Miro Cerar s predlaganjem Klavdije Markež za novo ministrico za izobraževanje, znanost in šport ni imel prav srečne roke. Prvi dan so bili odzivi še zadržani, že včeraj pa je prišlo na dan, da njen nahrbtnik le ni tako lahek, kot ga želi prikazati vladna ekipa.

Klavdija Markež bi poslansko klop utegnila zamenjati za ministrsko. Foto: STA
Klavdija Markež bi poslansko klop utegnila zamenjati za ministrsko. Foto: STA

LJUBLJANA > Ptujčanka Klavdija Markež je v slovenskem šolstvu in tudi v politiki povsem neznano ime. Širša javnost je zanjo prvič slišala, ko je bila lani izvoljena za poslanko na listi Stranke Mira Cerarja, danes Stranke modernega centra. Če je to, da se doslej ni pojavljala v politiki, prednost, pa je njena neprepoznavnost v razvejanem izobraževalnem sistemu precejšnja pomanjkljivost.

Njeni kritiki bi se ob napadih nanjo osredotočili na dve njeni šibki točki: izobrazbo in sodelovanje z razvpitim Miranom Vukom. Markeževa je namreč študirala ob delu in si pridobila visokošolsko strokovno diplomo na ekonomski fakulteti. Nato je končala še magistrski študij na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije. Slednja je namreč izkoristila zakonsko luknjo in na magistrski študij vpisovala tudi študente brez univerzitetne diplome.

Gre torej za svojevrstno bližnjico do visoke izobrazbe, s čimer so snovalci takšnega sistema v dobršni meri razvrednotili redni študijski proces. Zato je težko pričakovati, da bo posameznik, ki je bil sam deležen prednosti tega sistema, slednjemu stopil na prste, pravijo kritiki. Poleg tega gre pri Cerarjevem izboru za svojevrstno podcenjevanje znanosti in šolstva, saj so ta resor v preteklosti vodili pretežno doktorji znanosti (Slavko Gaber, Milan Zver, Igor Lukšič, Jernej Pikalo, Žiga Turk, Stanka Setnikar Cankar ...), sedaj pa naj bi ga prevzela diplomantka visokošolskega strokovnega študija.

Druga neudobna prtljaga za Markeževo pa je njeno sodelovanje z razvpitim Miranom Vukom. Župan občine Zavrč in donedavni lastnik družbe RM Vuk Holding je zaposlil Markeževo v enem od svojih podjetij, v katerem naj bi skrbela za povezave med gospodarstvom in izobraževalnim sistemom, a je bilo sodelovanja kmalu konec. Z Vukovimi podjetji so se lani ukvarjale davčne in policijske preiskave, Miran Vuk, katerega finančni tokovi segajo do Cipra in drugih davčnih oaz, pa je lani razglasil osebni stečaj. Tudi njegov nogometni klub, ki senzacionalno uspešno nastopa v slovenski prvi ligi, ima finančne težave. Skratka: tipična novodobna slovenska kvazi-podjetniška zgodba, zaradi česar je povsem razumljivo, da je novopečena kandidatka za šolsko ministrico poskušala prikriti svoje sodelovanje z Vukovimi. Ker je Cerar v obrazložitvi kandidature omenjal tudi njeno delovanje v gospodarstvu, to meče čudno luč tudi na samega predsednika vlade.

Markeževa, ki je do leta 2014 deset let vodila Ljudsko univerzo Ptuj, je v prvih odzivih napovedala, da se čuti sposobna voditi šolsko ministrstvo. V opoziciji so bili še zadržani s komentarji, češ da morajo počakati na njeno predstavitev in načrte, kako bo reševala nakopičene probleme. Za strokovno javnost je pomembno predvsem, da se spozna na šolstvo in raziskovanje.

O njeni kandidaturi naj bi državni zbor odločal že naslednji teden. Spomnimo, Cerarjeva vlada je brez šolske ministrice Stanke Setnikar Cankar ostala 6. marca, ko je v javnost prišel podatek, da ji je matična fakulteta v zadnjem desetletju poleg redne plače izplačala še več kot pol milijona evrov avtorskih honorarjev.

DENIS SABADIN


Najbolj brano