Nagradili so uvajanje šolskih novosti

Zavod za šolstvo je pred časom podelil pet priznanj Blaža Kumerdeja za odlično partnerstvo posameznikov, skupin ali institucij pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževanih ustanovah v sodelovanju z zavodom. Dve so podelili primorskima šolama - izolski osnovni šoli Vojke Šmuc ter novogoriški srednji ekonomski in trgovski šoli.

Zavod za šolstvo je Kumerdejevo priznanje za leto 2014 podelil Osnovni šoli Vojke Šmuc Izola ... Foto: Mirjana Cerin
Zavod za šolstvo je Kumerdejevo priznanje za leto 2014 podelil Osnovni šoli Vojke Šmuc Izola ... Foto: Mirjana Cerin

IZOLA, NOVA GORICA > Priznanje, ki ga zavod za šolstvo podeljuje od leta 1999, je poimenovano po Blažu Kumerdeju, ki je imel v 18. stoletju pomembno vlogo za razvoj šol in šolskega sistema na Slovenskem. Zavod vsako leto objavi razpis za podelitev Kumerdejevega priznanja, v katerem prijavitelji navedejo razloge zanjo, komisija pa nato izbere dobitnike.

Ravnateljica izolske OŠ Vojke Šmuc Lenčka Prelovšek pravi, da je bila njihova šola med prvimi, ki so sprejele program devetletke, od leta 2008 je v vzgojno-izobraževalni proces vključevala učence migrantov. Leta 2009 je začela v programe podaljšanega bivanja in prve razrede uvajati montessori pedagogiko in medpredmetno povezovanje ter timsko delo. V šolsko mediacijo ima vključenih pet učiteljev ter v vrstniško mediacijo dve skupini po 16 učencev. OŠ Vojke Šmuc bo letos obeležila 70-letnico, v njeni kortežanski podružnici pa so lani praznovali 195-letnico slovenske državne šole.

Srednja ekonomska in trgovska šola (SETŠ) Šolskega centra Nova Gorica pa je Kumerdejevo priznanje prejela za njihov projektni tim, ki ga sestavljajo Nastja Valentinčič Al Bukhari, Nives Čotar, Nataša Kabaj Bavdaž in Andreja Polanc. Že tri leta uspešno vodijo in razvijajo projekt Obogatimo učenje tujega jezika, v okviru katerega povezujejo poučevanje tujega jezika s strokovnimi predmeti. “Dijaki so z načinom povezovanja učenja angleščine in italijanščine ter strokovnih vsebin navdušeni. Ob tej osmislijo uporabo tujega jezika, na izmenjavah v tujini se bolje znajdejo, obenem pa imajo zato tudi lažje delo ob pripravah na poklicno maturo,” pravi ravnateljica Inga Krusič Lamut. Obenem svoj način poučevanja delijo tudi z drugimi šolami, ki jih tovrstno pedagoško delo zanima. MC, AC

Za leto 2014 so priznanja poleg primorskih dobitnic podelili tudi Miri Prel, učiteljici glasbe ter zborovodkinji na OŠ Franca Lešnika - Vuka v Slivnici pri Mariboru, Alji Verdinek, svetovalni delavki v vrtcu Ravne na Koroškem, ter Bernardi Devetak, profesorici biologije na II. gimnaziji Maribor.


Najbolj brano