Nagrade za izjemne dosežke Marku Strletu, Darju Feldi in Parku Škocjanske jame

Pred današnjim svetovnim dnevom učiteljev so sinoči podelili državne nagrade v šolstvu. Med prejemniki nagrad za izjemne dosežke so tudi Marko Strle, ravnatelj Centra za komunikacijo, sluh in govor Portorož, Darjo Felda s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem in javni zavod Park Škocjanske jame.

Primorski prejemniki nagrad za izjemne dosežke v šolstvu: 
prvi z leve Stojan Ščuka iz Parka Škocjanske jame, na sredini 
Marko Strle, ob njem Darjo Felda. Foto: David Kovačič
Primorski prejemniki nagrad za izjemne dosežke v šolstvu: prvi z leve Stojan Ščuka iz Parka Škocjanske jame, na sredini Marko Strle, ob njem Darjo Felda. Foto: David Kovačič

SLOVENIJA > Priznanja - pred leti znana kot Žagarjeve nagrade - so letos podelili že petdesetič, kot slavnostni govornik pa je na jubilejni prireditvi nastopil predsednik Borut Pahor. “Tudi zaradi razvoja tehnologij je danes še bolj pomembno, da učitelji prevzamejo nase tudi vlogo vzgojitelja. V tem pogledu pri vzgoji ne gre za podajanje ideoloških vzorcev učencem, ampak za iskreno in predano podajanje izkušenj, ki bi pripomogle, da bi na prihodnost gledali z zaupanjem in ne s strahom,” je poudaril.

S svojim delom na področju izobraževanja otrok s posebnimi potrebami si je nagrado za izjemne dosežke prislužil ravnatelj Centra za komunikacijo, sluh in govor Portorož Marko Strle. Posebno pozornost namenja premikanju mej na vseh področjih, ko učencem z vedno novimi izzivi omogoča samozavestnejše vključevanje v družbo, piše v obrazložitvi. “Ta nagrada je več kot pomemben mejnik v moji karieri. Nadvse sem hvaležen, počaščen in ponosen, da sem to priznanje prejel in da ga lahko naprej delim z ljudmi, s katerimi delam, tako s sodelavci kot z osebami s posebnimi potrebami,” je povedal Strle.

Na prireditvi so podelili po eno nagrado za predšolsko vzgojo v vrtcih in za osnovno glasbeno šolstvo, po dve nagradi za osnovno šolo in za izobraževanja otrok s posebnimi potrebami ter pet nagrad v visokem šolstvu.

Nagrado za izjemne dosežke v visokem šolstvu je prejel dr. Darjo Felda, prodekan za študijske zadeve in nosilec predmetov s področja matematike na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. Država mu je namenila priznanje, ker “je na področju didaktike in popularizacije matematike močno zaznamoval slovenski in mednarodni prostor”. Študenti ga vsa leta postavljajo med najbolje ocenjene učitelje na fakulteti, rezultate svojega raziskovanja pa vnaša v številne učbenike, delovne zvezke in priročnike.

V imenu Parka Škocjanske jame je nagrado za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva prevzel Stojan Ščuka. Park v sodelovanju z mentoricami mreže sedmih osnovnih šol razvija projektne naloge ter mentoricam in učencem tudi preko mednarodnih projektov omogoča pridobivanje dodatnih strokovnih znanj. Že sedmo leto učenci predstavljajo svoja raziskovalna dela s področja ekologije, biologije, etnologije, zgodovine, prometa, trajnostne rabe energije na kongresu mladih raziskovalcev biosfernega območja Kras in porečja Reke, mreža šol PŠJ pa je bila zgled vzpostavitvi drugih podobnih mrev v Sloveniji.

Spletno uredništvo


Najbolj brano