Naftni derivati opolnoči še cenejši

Naftni derivati se bodo opolnoči pocenili, pa čeprav so se z novim letom zvišale okoljske dajatve. Cene nafte na svetovnih trgih so se v drugi polovici leta 2014 občutno znižale, vlada pa je na današnji seji znižala trošarine za bencine in dizel.

LJUBLJANA > Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo pocenil za 2,4 centa na 1,268 evra za liter, 100-oktanski pa za 3,5 centa na 1,293 evra za liter. Pod 1,30 evra so cene bencina v Sloveniji zdrsnile pred božičem, pred tem pa je bil tako poceni nazadnje septembra 2011.

Za 2,8 centa na 1,197 evra se bo pocenil tudi liter dizelskega goriva, so sporočili iz OMV in Petrola.

Vlada je danes za ta pogonska goriva znižala trošarine, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Trošarino za bencine je znižala za približno 1,7 odstotka na 0,55 evra pri litru, za plinsko olje za pogon pa za skoraj 2,6 odstotka na 0,46 evra pri litru.

Pocenilo se bo tudi kurilno olje, in sicer bo treba za liter v naslednjem 14-dnevnem obdobju odšteti 0,851 evra, kar je 2,9 centa manj kot zdaj.

Vlada s trošarinsko politiko zasleduje cilj konkurenčnih cene goriv. Kot je danes ob robu posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju dejal premier Miro Cerar, si bo prizadevala za tako konkurenčne cene goriv v Sloveniji, da bomo lahko na ta način imeli prihodke in dobiček. "To je osnovni cilj. Do te poti pa si bomo pač morali vseskozi prizadevati glede na gibanja na svetovnih trgih in glede na domače razmere," je dejal.

S 1. januarjem so se v skladu s sklepom vlade zvišali prispevki za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, dodatek za zagotavljanje prihrankov energije pri končnih odjemalcih kot tudi okoljska dajatev za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida.

Vlada je najprej načrtovala, da bodo višje takse obremenile le energetsko intenzivna podjetja, a po glasnih protestih predstavnikov tako delodajalcev kot delojemalcev iz sektorja se je odločila za razpršitev dodatne obremenitve na vse uporabnike goriv.

Cene nafte na svetovnih trgih so občutneje začele padati lani poleti, negativen trend pa se nadaljuje tudi v začetku novega leta. Danes so se spustile na najnižje ravni v zadnjih več kot petih letih, kar je predvsem posledica prevelike ponudbe na trgu.

Povprečna cena severnomorske nafte brent se je lani gibala okoli 73,79 dolarja, danes pa je bilo treba za 159-litrski sod za dobavo v februarju odšteti le še nekaj več kot 55 dolarjev. To je najmanj od spomladi 2009.

STA


Najbolj brano