Nadzorni svet SDH danes z odločitvami po Jazbečevem odstopu

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo danes obravnaval petkovo odločitev Marka Jazbeca za odstop s čela SDH in po napovedih sprejel odločitve za zagotovitev nemotenega delovanja uprave holdinga. SDH se namreč poleg razgretih razmer v Luki Koper sooča tudi z drugimi izzivi, med katerimi je največji prodaja NLB.

Kdo bo na čelu  SDH nadomestil Marka Jazbeca? Možnosti je 
več. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Kdo bo na čelu SDH nadomestil Marka Jazbeca? Možnosti je več. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Jazbec je v petek odstopil tik pred skupščino Luke Koper, na kateri naj bi zamenjali tri nadzornike Luke, na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc.

Predlog SDH je naletel na veliko nasprotovanje vodstva in delavskih predstavnikov Luke, kar je na koncu pripeljalo celo do blokade koprskega pristanišča, in Marko Jazbec je v izjavi ob odstopu zapisal, da se ob vsem tem dogajanju umika iz uprave holdinga. SDH je nato tudi umaknil predlog za menjavo nadzornikov z dnevnega reda.

A medtem ko so se razmere v Luki Koper še zaostrile in razdor med Luko in državo kot lastnikom še poglobil, mora nadzorni svet SDH zdaj najti rešitev za zagotovitev nemotenega delovanja upravljavca državnega premoženja.

Kot je za STA pojasnil prvi nadzornik SDH Damjan Belič, bo nadzorni svet tehtal med dvema možnostma. Odloči se lahko, da začasno vodenje dvočlanske uprave SDH prevzame ena od preostalih dveh članic, Anja Strojin Štampar ali Nada Drobne Popovič, ob tem pa zažene postopek za imenovanje novega člana uprave.

Lahko pa tudi izkoristi možnost, ki jo daje zakon o gospodarskih družbah, in enega od članov nadzornega sveta za največ eno leto imenuje za začasnega člana uprave, pri čemer ta v tem času ne sme opravljati nalog nadzornika.

SDH se v tem trenutku sooča s pomembnimi izzivi. Poleg teh, ki jih prinaša korporativno upravljanje državne naložbe v Luki, je tu še nadaljevanje prodaje Palome, največji izziv pa predstavlja privatizacija NLB v obliki javne ponudbe delnic (IPO).

Še ta teden bi lahko v NLB prišlo tudi do ključnih kadrovskih odločitev v obliki imenovanja novega predsednika uprave in popolnitve nadzornega sveta po odstopu treh februarja imenovanih nadzornikov. Sledile naj bi predstavitve vlagateljem, IPO pa bi se lahko začel jeseni.

STA


Najbolj brano