Nad Rigoncami, Obrežjem in Zavrčem omejena uporaba zračnega prostora

Do konca meseca bo na obmejnih območjih Rigonc, Obrežja in Zavrča uporaba zračnega prostora omejena, so potrdili na Kontroli zračnega prometa Slovenije. Zračni prostor lahko uporabljajo zrakoplovi policije in vojske, dovoli se tudi prelete ob iskanju in reševanju, medicinske lete ter lete v sili. Omejitev je zahtevala policija.

Do konca meseca bo na obmejnih območjih Rigonc, Obrežja 
in Zavrča uporaba zračnega prostora omejena. Omejitev je 
zahtevala policija.  Foto: Vesna Humar
Do konca meseca bo na obmejnih območjih Rigonc, Obrežja in Zavrča uporaba zračnega prostora omejena. Omejitev je zahtevala policija.  Foto: Vesna Humar

LJUBLJANA > Omejitev velja do višine 2500 čevljev, torej do približno 850 metrov nadmorske višine. Omejitev velja do 30. novembra.

Zakon o letalstvu omogoča, da lahko vlada za zagotovitev varnosti in obrambnih interesov omeji ali prepove letenje zrakoplovov v celotnem slovenskem zračnem prostoru ali nad določenimi območji.

Na policiji so povedali, da so zaporo zračnega prostora predlagali zaradi zagotavljanja varnosti na območju, kjer je povečana problematika migrantov. Zapora je po njihovem nujna zaradi zagotovitve varnega izvajanja letalskih operacij zrakoplovov policije in Slovenske vojske.

Zaporo so uvedli že 27. oktobra, in sicer za celotno jugovzhodno državno mejo od Lendave do Obrežja. Od 31. oktobra pa velja enako tudi za okolico namestitvenega centra v Šentilju. Zapori bo po 30. novembru možno podaljšati.

Na policiji poudarjajo, da so pri zapori upoštevali dejavnosti lokalnih aeroklubov in lokalnih letališč, zato je odrejena tako, da kar najmanj posega v njihovo dejavnost.

STA


Najbolj brano