Način izplačila varčevalcem še ni znan

Kako se bo Slovenija lotila izplačevanja deviznih vlog varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, še nekaj časa ne bo znano. Prav tako še ni jasno, koliko bo odločitev sodišča stala Slovenijo.

Koliko bo slovenske davkoplačevalce stala odločitev evropskega sodišča za človekove pravice glede poplačila varčevalcev Ljubljanske banke, za zdaj še ni znano
Koliko bo slovenske davkoplačevalce stala odločitev evropskega sodišča za človekove pravice glede poplačila varčevalcev Ljubljanske banke, za zdaj še ni znano 

LJUBLJANA > S finančnega ministrstva so sporočili le to, da morajo sodbo najprej natančno preučiti, šele nato bo mogoče podrobneje komentirati možne načine njenega uresničevanja. Dodali so, da se sodba ne izvršuje neposredno, zato o konkretnejših zneskih v tem trenutku ni mogoče sklepati.

V Banki Slovenije poudarjajo, da je treba sodbo evropskega sodišča za človekove pravice spoštovati. Viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo ocenjuje, da učinki sodbe ne bodo ogrozili finančne stabilnosti sistema kot celote, čeprav z vidika proračuna niso majhni. "Sodba je sprejeta. Treba jo je izvršiti in spoštovati. Dokončni učinki bodo šele izračunani," je včeraj povedala viceguvernerka.

Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru treh varčevalcev iz BiH razsodilo proti Sloveniji in Srbiji glede starih deviznih vlog v LB oziroma srbski Investbanki. V končni sodbi jima je naložilo, da morata v letu dni najti sistemsko rešitev za izplačilo vseh varčevalcev.

Seveda so nad odločitvijo sodišča nadvse zadovoljni na Hrvaškem in v BiH. "Pozdravljamo dejstvo, da je sodišče za človekove pravice v Strasbourgu sprejelo odločitev, ker primer traja že zelo dolgo," je sodbo komentirala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Po njenih besedah se je potrdilo, da gre za posebno vprašanje povračila prihrankov konkretnim varčevalcem s strani konkretne banke in ne za nasledstveno vprašanje, na kar se je sklicevala Slovenija. Tudi premier Zoran Milanović sodbo ocenjuje kot pravično. Včeraj se je oglasil tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je takšno razsodbo pričakoval in ne verjame, da bo poslabšala odnose s Slovenijo.

Navdušeni so tudi v BiH. “Presrečna sem, saj se je danes dokončno potrdilo, da je evropsko sodišče resnično neodvisno sodišče in ne politično sodišče. To je največja bitka, ki jo je BiH doslej vodila in dobila pred evropskim sodiščem," je po izreku sodbe v sredo povedala Monika Mijić, predstavnica vlade BiH na sodišču v Strasbourgu.

Včeraj je predsednik uprave Nove ljubljanske banke Janko Medja napovedal, da bodo v banki ugasnili posle, ki jih imajo na Hrvaškem. Pri tem je poudaril, da NLB ni povezana ne z Ljubljansko banko (LB) ne z njenim premoženjem ali s terjatvami, zato odhod NLB iz Hrvaške ni povračilni ukrep Slovenije po razsodbi evropskega sodišča za človekove pravice. Za hrvaški Večernji list je pojasnil, da na Hrvaškem niso dobro delali, zato so posle označili kot nestrateške in jih bodo zato prodali ali zaprli.

Znano pa je, da v BiH ni bilo poplačanih še okoli 160.000 bivših deviznih varčevalcev podružnice LB v Sarajevu, ki naj bi imeli konec leta 1991 skupno za okoli 108 milijonov evrov vlog. Pri podružnici LB Zagreb pa gre za 115.000 varčevalcev, ki so imeli skupno za 143 milijonov evrov deviznih vlog. Temu je treba dodati še obresti.

Visoka predstavnica za nasledstvo Ana Polak Petrič je včeraj povedala, da si bo Slovenija prizadevala za nadaljevanje pogajanj o starih deviznih vlogah v okviru nasledstva. “Sodba ne izniči mednarodne obveznosti, ki jo imajo države naslednice po sporazumu o vprašanjih nasledstva in o tem sodišče v sodbi niti ne govori, je pa to logično tudi z vidika mednarodnega prava,” je prepričana.

NR, STA


Najbolj brano