Na začasno železniško postajo v Šentilju prispel prvi vlak z begunci

Na začasno železniško postajo tik ob nastanitvenem centru za begunce v Šentilju je danes malo po 9. uri iz Dobove prispel prvi vlak z nekaj več kot 800 potniki. Ker so postajo, ki so jo uredili v treh dneh, postavili tik ob center, beguncem ne bo več treba pešačiti nekaj več kot kilometer, to pa je bolj sprejemljivo tudi za občane.

Fotografija je simbolična. Foto: Vesna Humar
Fotografija je simbolična. Foto: Vesna Humar

ŠENTILJ > Ministrstvo za notranje zadeve in občina Šentilj sta v želji prisluhniti ljudem in pričakovanjem lokalne skupnosti podpisali dogovor ter s postavitvijo začasnega perona zagotovila rešitev, ki je bolj sprejemljiva tako za Šentiljčane kot za migrante in vse ostale, ki se ukvarjajo z aktualno begunsko problematiko.

Kot je povedal pomočnik direktorja Policijske uprave Maribor Rafael Viltužnik, so zelo zadovoljni, da jim je uspelo dodatno urediti razmere, s čimer bo olajšano delo tudi policiji, saj bodo prihode beguncev v nastanitveni center spremljali na bistveno krajši razdalji vsega približno 150 metrov.

"S tem so pridobili na času, po drugi strani pa tudi na varnosti," je dejal Viltužnik in dodal, da sicer tudi doslej resnejših težav niso beležili, je pa večkrat dnevno v Šentilju zaradi prihoda skupin migrantov prihajalo do zapore ceste, kar je vplivalo tudi na pretočnost prometa.

Trenutno je sicer v šentiljskem centru 2610 ljudi, z jutranjim vlakom jih je prispelo še 824, ki jih bodo danes predali avstrijskim varnostnim organom. Še približno 400 beguncev naj bi z avtobusi pripeljali v zbirni center Gruškovje, tudi te bodo po evidentiranju prepeljali v Šentilj. Dnevno so doslej po Viltužnikovih besedah povprečno sprejemali po tri ali štiri vlake, tudi komunikacija z avstrijskimi kolegi še vedno poteka zelo dobro.

Slovenske železnice so za prevoze migrantov namenile več potniških vagonov, zato bodo nekateri vlaki po Sloveniji vozili z manj vagoni. Občasno bi se lahko na določenih relacijah zato pojavila gneča na vlakih, so sporočili iz Slovenskih železnic.

Slovenske železnice so po navodilu državnih organov v soboto dopoldne tudi ponovno vzpostavile železniški potniški promet s Hrvaško. Vsi potniški vlaki vozijo neovirano in po voznih redih, izjema je mednarodni vlak, ki iz Dobove proti Ljubljani odpelje ob 5.45.

STA


Najbolj brano