Na vrsti so posegi v dodatke

Medtem ko vlada upa, da bo z rebalansom proračuna za leto 2015 zadovoljila pričakovanja Bruslja, doma sindikati javnega sektorja že napovedujejo, da ne bodo pristali na tisti del varčevalnih zamisli, ki jih vlada pripravila za javne uslužbence. Nezadovoljni so tudi delodajalci.

Branimir Štrukelj: “Občutek ni dober, ker se zdi, kot da so ti ukrepi naravna katastrofa, ki si je ne moreš izbrati in jo je treba preprosto preživeti.” Foto: Daniel Novakovic
Branimir Štrukelj: “Občutek ni dober, ker se zdi, kot da so ti ukrepi naravna katastrofa, ki si je ne moreš izbrati in jo je treba preprosto preživeti.” Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > “Prepričan sem, da smo včeraj poslali dober okvir proračuna za leto 2015 na komisijo, in prepričan sem, da bomo dobili zeleno luč,” je ob rodu včerajšnjega vrha EU razmišljal predsednik vlade Miro Cerar. Medtem je doma minister za javno upravo Boris Koprivnikar predstavnikom sindikatov javnega sektorja predstavljal tisti del rebalansa, ki naj bi se poznal pri plačah javnih uslužbencev.

Za zdaj vsaksebi

“S strani sindikatov so odzivi pričakovano negativni,” je po srečanju povedal Koprivnikar, ki pa za zdaj ostaja neomajen. Vlada od sindikatov pričakuje, da bodo so srede, ko naj bi spet potekali pogovori, za vse vladne ukrepe, ki se jim zdijo nesprejemljivi, pripravili svoje predloge ukrepov. Izhodišča, ki jih je pripravila vlada, segajo prek že zdaj veljavnih varčevalnih ukrepov tudi na področje dodatkov pri plači. Dodatke za stalnost ter za strokovne in znanstvene nazive bi ukinili, za delovno dobo, nedeljsko in praznično delo pa znižali. Poleg tega vlada predlaga tudi dodatno zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju. Zdaj velja, da bi se število moralo zmanjševati za odstotek na leto, koliko bi se v letu 2015, pa na vladi niso zapisali.

“Občutek ni dober, ker se zdi, kot da so ti ukrepi naravna katastrofa, ki si je ne moreš izbrati in jo je treba preprosto preživeti. To se mi ni zdel najboljši način za to, da bi se konstruktivno lotili pogajanj,” je vladna izhodišča in včerajšnjo predstavitev nuje po njihovem sprejetju komentiral vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Vlado je opozorili, da ne morejo iti nižje od zadnjega predloga, ki jim ga je ponudila še prejšnja vlada in ki v plače dodatno ni posegal.

Podobno meni tudi vodja konfederacije KS 90 Peter Majcen in ob tem še poudarja, da niti predlog prejšnje vlade za sindikate ni bil sprejemljiv. “Zdaj pa so poleg tega predvideni še dodatni ukrepi,” je ogorčen Majcen, ki vladi napoveduje, da morebitna samovoljna uveljavitev teh ukrepov ne bo imela “blagih posledic”. O razlogih za takšna vladna pogajalska izhodišča, pa Majcen pravi: “Mislim, da nas nekdo v mednarodnem prostoru izsiljuje. Pritiski se bodo po mojem nehali, ko bodo osmukali celotno državno imovino.”

Na tnalu so uniformiranci

Nad posegom v dodatke so zlasti zaskrbljeni v sindikatih, ki predstavljajo uniformirane poklice. “Imam občutek, da bodo najbolj oškodovani tisti, ki delajo ob petkih in svetkih,” je dejal Radivoj Uroševič iz Policijskega sindikata Slovenije. Če bo vlada dosegla svoje, bi po njegovih izračunih policisti prejemalo tudi za enajst odstotkov nižjo plačo.

Poleg posegov v javni sektor pa je vlada s svojimi predlogi za povečanje proračunskih prihodkov razburila tudi delodajalce. Višje okoljske dajatve bi povečale stroške energetsko intenzivnih podjetij, trošarine na sladke pijače bi zamajale trg pijač, na podjetja pa bi se prevalili tudi višji davki na zavarovalne in davčne storitve, opozarjajo na GZS.

JANA KREBELJ


Najbolj brano