Na vrh Nata želita tako Bratuškova kot Pahor

Manj kot dva tedna pred vrhom zveze Nato, ki bo 4. in 5. septembra v Cardiffu v Veliki Britaniji, še ni znano, kdo bo vodil slovensko delegacijo. V Wales namreč želita tako predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek, kot predsednik države Borut Pahor, poročajo mediji.

Manj kot dva tedna pred vrhom zveze Nato, ki bo 4. in 5. septembra v Cardiffu v Veliki Britaniji, še ni znano, kdo bo vodil slovensko delegacijo Foto: STA
Manj kot dva tedna pred vrhom zveze Nato, ki bo 4. in 5. septembra v Cardiffu v Veliki Britaniji, še ni znano, kdo bo vodil slovensko delegacijo Foto: STA

LJUBLJANA > V slovenski delegaciji bosta po navedbah Radia Slovenija zagotovo zunanji in obrambni minister, ki opravljata tekoče posle, Karl Erjavec in Roman Jakič, ni pa še odločitve o tem, kdo jo bo vodil. Vabilo na vrh je dobila predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, v uradu predsednika republike pa so danes pojasnili, da so zunanje ministrstvo seznanili z razlogi, zakaj bi bilo primerno, da se zasedanja udeleži predsednik republike.

Kot ključne okoliščine v uradu izpostavljajo, da bo imela v času zasedanja šefov vlad ali držav članic zveze Nato slovenska vlada omejena pooblastila in bo opravljala le tekoče posle, novi predsednik vlade pa bo predvidoma že izvoljen. Poleg tega gre za zasedanje vojaškega zavezništva, ki bo potrdilo novega generalnega sekretarja zveze in sprejelo zaveze o pripravljenosti vojaških zmogljivosti in programske zaveze za naslednje obdobje, predsednik republike pa je vrhovni poveljnik obrambnih sil.

Kot so še sporočili iz urada predsednika republike, se je Pahor o tem pogovarjal tudi z Bratuškovo vedoč, da je odločitev o vodenju in sestavi delegacije po zakonu sicer v pristojnosti vlade. Ta bo, kot v današnji izdaji piše Dnevnik, o predlogu zunanjega ministrstva, naj delegacijo vodi Bratuškova, odločal prihodnji teden.

V kabinetu predsednice vlade na vprašanje glede udeležbe na vrhu za zdaj niso odgovorili.

Na vrhu zavezništva bodo države članice sprejemale pomembne odločitve. Med drugim bodo razpravljale o odnosih z Rusijo in krizi v Ukrajini, odločale o prihodnji vlogi zveze Nato v Afganistanu, o obrambnih izdatkih držav članic in o morebitnem nadaljnjem širjenju organizacije. Srečanja se bodo udeležili voditelji najpomembnejših držav članic, poleg gostitelja Davida Camerona tudi ameriški predsednik Barack Obama, nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande in drugi.

STA


Najbolj brano