Na volitvah bi slavil SDS

Podpora vladi Mira Cerarja je julija zrasla, njeno delo kot dobro ocenjuje 33,6 odstotka vprašanih, kaže anketa Vox populi, ki jo za TV Slovenija in Dnevnik opravlja agencija Ninamedia. Na volitvah pa bi, tako kot junija, slavila največja opozicijska stranka SDS. Najbolj priljubljen politik je ponovno predsednik države Borut Pahor.

Prvak stranke SDS Janez Janša Foto: STA
Prvak stranke SDS Janez Janša Foto: STA

LJUBLJANA > Da vlada dela dobro meni slabih pet odstotkov več vprašanih kot prejšnji mesec. A še vedno je po mnenju kar 60,5 odstotka vprašanih delo vlade Mira Cerarja neuspešno.

Julija se je na čelo lestvice, kljub slabši oceni, vrnil predsednik države Borut Pahor. Sledi mu evropska poslanka Tanja Fajon, ki se je, prav tako ob slabši oceni, povzpela s tretjega mesta. Tega zdaj zaseda evropska komisarka Violeta Bulc. Predsedniku vlade Miru Cerarju se je uspelo, z nekoliko slabšo oceno, obdržati na četrtem mestu. Peti je še vedno Dejan Židan, sledi pa mu Dušan Mramor. Ljudmila Novak se je z boljšo oceno prebila na sedmo mesto, na lestvici pa je najbolj napredoval evropski poslanec Lojze Peterle, ki je pridobil štiri mesta in je osmi. Karel Erjavec je na devetem mestu. Milan Brglez in Luka Mesec sta se zamenjala na desetem in enajstem mestu. Violeta Tomič je na dvanajstem. Največji padec na razpredelnici se je zgodil Anji Kopač Mrak, ki je s sedmega zdrsnila na trinajsto mesto. V spodnjem delu lestvice ni večjih premikov. Mateju Toninu sledi Zoran Janković, ki je pridobil eno mesto, sledi Matjaž Han, ki so ga vprašani ocenili enako kot prejšnji mesec. Z lestvice priljubljenosti se poslavljata Alenka Bratušek in Janez Janša.

Tudi ta mesec je na prvem mestu strankarske lestvice SDS, ki jo podpira več kot 14,2 odstotka vprašanih. Sledi ji SMC z 11,3 odstotka. Tretje mesto si tokrat z 9,5 odstotka podpore delita SD in ZL. Prvi je podpora narasla za odstotek, ZL pa padla skoraj za odstotek in pol.

Spet se je nekoliko dvignila podpora stranki Desus, tokrat jo podpira 5,7 odstotka vprašanih. NSi je tik za njo s 5,4-odstotno podporo. SLS ta mesec podpira samo še odstotek vprašanih, vztrajno pa se niža tudi odstotek neopredeljenih volivcev, teh je julija 20,3 odstotka.

Če bi bile volitve danes, se v državni zbor tako ne bi uspelo prebiti SLS, ki je v raziskavi prejšnjega meseca v parlamentu dobil štiri sedeže. SDS bi sicer po rezultatih ankete zasedel 22 sedežev, SMC 18, ZL in SD vsak po 15, Desus bi dobil devet sedežev, toliko bi jih dobil tudi NSi.

Na lestvici priljubljenosti naših politikov so le trije politiki ocenjeni bolje kot prejšnji mesec, 16 si jih je prislužilo slabšo oceno.

Anketo Vox populi je za Televizijo Slovenijo in časnik Dnevnik opravila agencija Ninamedia na vzorcu 700 vprašanih oseb.

STA


Najbolj brano