Na večini smučišč smuka še do konca velikonočnih praznikov

Na slovenskih smučiščih so letos veliko bolj zadovoljni z obiskom, kar pripisujejo predvsem ugodnim vremenskim razmeram, a številke so kljub temu še vedno daleč od rekordnih. Večina jih bo sezono potegnila še prek velikonočnih praznikov, ko bo marsikje mogoče smučati tudi po ugodnejših cenah, nato pa bodo začeli priprave na novo sezono.

Zaradi obilice snega bodo ta vikend smučali  v Cerknem, nato 
pa bodo sezono najverjetneje sklenili. Foto: Igor Mušič
Zaradi obilice snega bodo ta vikend smučali v Cerknem, nato pa bodo sezono najverjetneje sklenili. Foto: Igor Mušič

SLOVENIJA > Zaradi obilice snega bodo ta vikend smučali v Cerknem, nato pa bodo sezono najverjetneje sklenili, je povedala Majda Rojc iz prodajne službe tega smučarskega centra. Letošnjo sezono ocenjujejo kot uspešno. Smučarske naprave bodo za vikend obratovale v dopoldanskem času, cene vozovnic pa bodo znižane za 15 odstotkov.

Kranjska Gora

V Kranjski Gori zimsko sezono zaključujejo že ta konec tedna. Zaradi pomanjkanja snega ponujajo le še dopoldansko smuko po 15 evrov za odrasle in deset evrov za otroke. Doslej so našteli 160.000 smučarjev. Kot pravi vodja trženja v RTC Žičnice Kranjska Gora Klavdija Gomboc, je bila sezona povprečna, a morajo biti z njo glede na slab december kar zadovoljni.

Vogel

Podobno pravijo na Voglu, kjer so zabeležili okoli 85.000 smučarjev, kar predstavlja nekoliko nižje povprečje, je povedal vodja prodaje in marketinga na Žičnicah Vogel Matej Kandare. V prihodnjih dneh pričakujejo še kar nekaj smučarjev, saj stacionarnim gostom v Bohinju ponujajo brezplačne vozovnice, za dnevne goste pa imajo v ponedeljek akcijo, ki so jo prestavili z materinskega dne, in sicer bodo mamam ponudili 50-odstotni popust.

Sezono bodo sklenili po velikonočnem ponedeljku, danes pa pripravljajo še dogodek, ki napoveduje prehod iz zimske v poletno sezono ter omogoča testiranje smuči in koles. Ob samem zaključku sezone 6. aprila bodo Vogel obiskali člani društev smučanja po starem.

Krvavec

Do velikonočnega ponedeljka naj bi deloval tudi smučarski center na Krvavcu. “Snega je dovolj, proge so pripravljene, smuka je vrhunska, mogoče najboljša v celi sezoni,” je ocenil vodja komerciale in marketinga v RTC Krvavec Luka Vrančič. Zaradi tega tudi ne krajšajo obratovalnega časa in ne nižajo cene vozovnic.

Tradicionalno se bodo od zime poslovili z dogodkom, poimenovanim Luža, ki bo potekal na velikonočni vikend, ko pričakujejo še od 3000 do 4000 obiskovalcev. Dobrega obiska se nadejajo tudi ta konec tedna, zato še ne morejo dati končne ocene sezone, a je jasno, da je bila boljša od lanske, ki je bila zaradi slabega vremena in žleda najslabša v zadnjih desetih letih.

Mariborsko Pohorje

Prav posebna je bila letošnja sezona na Mariborskem Pohorju, kjer je po stečaju Športnega centra Pohorje kazalo, da bo trenutno največje slovensko smučišče delilo usodo Kanina. Upravljanje naprav je nato vendarle prevzelo javno podjetje Marprom, ki mu je ob ugodnih vremenskih razmerah sezono uspelo izpeljati pozitivno.

Po besedah direktorja Marproma Bernarda Majheniča, so doslej našteli 105 smučarskih dni, v tem času pa prepeljali okoli 137.000 smučarjev. Ker se jim najemna pogodba izteče 31. marca, bodo ta dan uradno sklenili sezono, podaljšali jo bodo le še za praznični konec tedna, ko bo na Pohorju moč smučati po nižjih cenah.

Rogla

Na Rogli trenutne snežne razmere in temperature še vedno omogočajo odlično pomladansko smuko in tek na smučeh. Kot je povedala Tina Tinta Kovačič iz Unior Turizma, so s sezono zadovoljni, čeprav se je začela dva tedna pozneje kot leto prej, a so bile neprimerno boljše vremenske in snežne razmere.

“Od začetka sezone sredi decembra smo našteli dobrih 170.000 smučarjev, kar je 15 odstotkov več kot v pretekli sezoni,” je dejala Tinta Kovačičeva, in dodala, da bodo smučarske naprave ustavili po veliki noči. Za zadnji teden so pripravili posebno pomladno smučarsko vozovnico za deset evrov, ki bo omogočala še nekatere druge ugodnosti.

Golte

Za 20 odstotkov boljša kot lanska je tudi sezona na Golteh, a direktor tamkajšnjega smučarskega centra Ernest Kovač ocenjuje, da še zdaleč ni rekordna. Letos je pri njih smučalo okoli 50.000 smučarjev, največ januarja in februarja, december pa je bil nekoliko slabši. Sezono bodo končali 31. marca, ob izteku sezone so vozovnice znižali za 30 odstotkov.

Kope

Tudi na Kopah so letos lažje zadihali. Kot je povedal direktor družbe GTC Kope Srečko Jesenšek, so doslej v več kot stotih smučarskih dneh našteli okoli 60.000 smučarjev, kar je skoraj dvakrat več kot v lanski sezoni. S sezono so zadovoljni, čeprav je daleč od najboljših sezon v letih od 2006 do 2008, ko so na sezono našteli tudi okoli 90.000 smučarjev.

Jesenšek predvideva, da bodo naprave obratovale vsaj še do velike noči, saj je snega dovolj, smučarje pa na Kope vabijo tudi s številnimi akcijami, ki jih ponujajo v sodelovanju z gostinskimi ponudniki.

STA


Najbolj brano