Na tuje najraje v Istro, doma pa v Portorož

To poletje bo Hrvaška znova glavna izbira slovenskih turistov. Če sodimo po ugotovitvah družbe Trivago oziroma hotelskega iskalnika www.trivago.si, jih bo največkrat vodila v Istro. Umag in Poreč sta namreč med Slovenci najbolj priljubljeni destinaciji v tujini, na tretjem mestu je London. Med domačimi destinacijami pa gre primat Portorožu.

Umag je očitno zelo pri srcu Slovencem
Umag je očitno zelo pri srcu Slovencem 

DÜSSELDORF > Največji spletni iskalnik hotelov www.trivago.si, ki primerja cene za več kot 700.000 hotelov po vsem svetu, razkriva letošnje slovenske počitniške okuse. Vse kaže, da so nam pri srcu bližnje destinacije, saj sta prav na vrhu Umag in Poreč. Hrvaško prevlado prekine le London, nato pa spet sledi niz treh hrvaških mest. Poleg Umaga in Poreča so v čislih Slovencev še Dubrovnik, Mali Lošinj, Zadar, Rabac in Rovinj. Med desetimi najbolj iskanimi destinacijami v tujini je najdražji London, kjer je za bivanje v standardni dvoposteljni sobi v povprečju treba odšteti 209,44 evra. Za najcenejšo poletno destinacijo velja Zadar s povprečno ceno 107,22 evra.

Koper na dnu

Med najbolj priljubljenimi domačimi destinacijami, ki so jih slovenski turisti iskali za letošnje poletne počitnice, je Portorož s povprečno ceno 184,56 evra za nočitev v hotelski sobi. Na dnu lestvice je pristal Koper, a morda le zato, ugibajo v Trivagu, ker znaša cena za hotelsko sobo v povprečju 136 evrov. Na lestvici se zvrstijo malone vsa slovenska obmorska mesta, med tistimi na celini sta se uvrstila le Bled in Bohinj, kot alternativa za pobeg od poletne vročine.

Slovenci v sredini

Slovenski turist v času poletnih počitnic za bivanje v standardni dvoposteljni sobi porabi v povprečju 116,65 evra na nočitev. Slovenski popotniki sobo rezervirajo v povprečju tri mesece prej, v povprečju pa počitnikujejo 8,8 dneva.

Samo za primerjavo: Norvežani so glede počitniškega proračuna najbolj velikodušni, za nočitev v povprečju odrinejo 152,12 evra. Na dnu te lestvice so Poljaki, ki v povprečju zapravijo 73,88 evra.

Zanimiv je tudi pogled na cene v poletnih destinacijah. Primat najdražjega mesta pripada Vrbi (Velden) v Avstriji. Za nočitev ob Vrbskem jezeru je treba v povprečju odšteti 314,33 evra. Med evropskimi poletnimi destinacijami je najcenejša Ravda ob Črnem morju.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano