Na stresnih testih težave tudi za slovenske banke

Na evropskih stresnih testih je imelo težave 25 bank, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Tiskovna agencija Reuters med državami, iz katerih prihajajo banke, ki testov glede na podatke s konca lanskega leta naj ne bi uspešno prestale, navaja tudi Slovenijo.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

FRANKFURT > Vendar pa vse banke, ki testov niso prestale, ne bodo potrebovale dokapitalizacije.

Evropska centralna banka (ECB) bo v nedeljo razkrila izvide finančnega pregleda pomembnih bank v območju evra in v sodelujočih državah EU. Objavila bo podrobne rezultate pregleda kakovosti sredstev ob koncu leta 2013, rezultate obremenitvenih testov po osnovnem in negativnem makroekonomskem scenariju, ki so bili narejeni na podlagi izsledkov omenjenega pregleda sredstev, ter njen skupni ugotovljeni kapitalski presežek ali primanjkljaj po negativnem scenariju.

Pred objavo so vse bolj glasna ugibanja o izidu pregleda. Po podatkih dpa po vsej Evropi “zdravstvenega pregleda” ni uspešno prestalo 25 bank.

ECB je v zadnjem letu pregledala 130 bank, iz Slovenije tri največje: NLB, NKBM in SID banko. S tem je prečesala približno 85 odstotkov bančnega sistema v 19 državah, 18 iz območja evra in v Litvi, ki bo vanj vstopila prihodnje leto.

Reuters dodaja, da konec lanskega leta z zadostnim obsegom kakovostnega kapitala niso razpolagale banke v državah, med katerimi so Grčija, Ciper, Portugalska in tudi Slovenija.

Vendar pa to ne pomeni, da bo 25 bank potrebovalo dokapitalizacijo. Viri so namreč razkrili, da naj bi 15 od omenjenih 25 “problematičnih” institucij do današnjega dne že zadostno okrepilo svoj kapital. Dodatni ukrepi za krepitev kapitala naj bi bili tako potrebni le še v 10 bankah.

Če bo banka na izpitu padla, bo imela dva tedna časa, da bo ECB pojasnila, kaj je v letošnjem letu že naredila za izboljšanje svoje kapitalske trdnosti, in opisala, na kakšen način namerava svoje stanje popraviti v prihodnje.

ECB bo dokumente pregledala v naslednjih 14 dneh, zato bo dejanska ocena morebitnega kapitalskega primanjkljaja posamezne banke zares znana šele čez en mesec.

STA


Najbolj brano