Na prvem roku za vpis v prvi letnik študija sprejeli 11.660 kandidatov

Na prvem prijavnem roku za vpis v prvi letnik dodiplomskega in enovitega magistrskega študija za študijsko leto 2015/16 so na 19.013 razpisanih mest prejeli 16.093 prijav. Sprejeli so 11.660 kandidatov oziroma 72,4 odstotka. O rezultatih bodo kandidati obveščeni po pošti do 24. julija. Vpis bo na visokošolskih zavodih od 27. julija do 14. avgusta.

Študenti Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Študenti Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Vpis bo potekal na visokošolskih zavodih, o točnih terminih pa bodo kandidate obvestili visokošolski zavodi, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Najvišji delež sprejetih glede na prijave ima Univerza v Mariboru, in sicer 78,7 odstotka. Na Univerzi na Primorskem je ta delež 75 odstotkov, na Univerzi v Ljubljani pa 69,9 odstotka. Samostojni visokošolski zavodi in koncesije imajo skupaj 72,3-odstotni delež.

V primerjavi z lanskim prvim prijavnim rokom je bilo letos v postopku obravnavanih manj prijav, posledično pa je bilo sprejetih manj kandidatov. Lani je bilo skupaj 16.398 prijav, sprejetih je bilo 11.947 kandidatov oziroma 72,8 odstotka, so zapisali na ministrstvu.

Podatki o še prostih mestih za drugi prijavni rok bodo 20. avgusta objavljeni na spletnem portalu eVŠ in na spletnih straneh visokošolskih prijavno-informacijskih služb univerz v Ljubljani, v Mariboru, na Primorskem, v Novi Gorici in na spletnih straneh visokošolskih zavodov.

Drugi prijavni rok bo od 21. do 28. avgusta. Prijavo za vpis kandidati oddajo prek elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ http://portal.evs.gov.si/prijava.

V skladu z razpisom za vpis lahko drugo prijavo oddajo kandidati, ki niso oddali prve prijave, in tisti, ki niso bili sprejeti v nobenega od študijskih programov, zapisanih v prvi prijavi. Izjemoma se bodo lahko z drugo prijavo prijavili tudi kandidati, ki so bili sprejeti s prvo prijavo, vendar bodo morali imeti za to upravičen razlog.

V skladu z razpisom za vpis je razlog upravičen, ko so kumulativno izpolnjene predpostavke, da gre za zunanji dogodek, ki je nepredvidljiv, neizogiben in ga kandidat ni bil zmožen odvrniti.

Bodoči študenti, ki želijo dobiti subvencijo za bivanje v študijskem letu 2015/16, morajo prošnjo za sprejem oddati najpozneje do 14. avgusta. Prošnjo morajo do roka oddati tudi kandidati, ki bodo opravljali maturo v jesenskem roku, in kandidati, ki se bodo vpisali ali šele oddali prijavo za vpis na študij po roku za oddajo prošnje. Prošnjo oddajo preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ http://portal.evs.gov.si/bivanje.

STA


Najbolj brano