Na prihajajoče prebežnike čaka nov sprejemni center

Na območju Rigonc zeleno mejo iz dneva v dan prestopa na tisoče prebežnikov. Medtem ko pristojni zagotavljajo, da Slovenija za migrante poskrbi dobro, pa v Amnesty International opozarjajo, da ni dopustno, da več tisoč beguncev spi na prostem. V Dobovi sicer že nastaja nov sprejemni center, ki naj bi zagotovil prostor več kot 2000 prebežnikom.

 Foto: Jure Batagelj
Foto: Jure Batagelj

BREŽICE > Zadnja večja in danes že peta skupina je v obmejno vas Rigonce začela prihajati od 16.30. Po oceni Policijske uprave (PU) Novo mesto bi v tej skupini v Slovenijo lahko vstopilo približno 1500 ljudi.

Policisti bodo glede na proste kapacitete tujce namestili v sprejemne centre, kjer jim bo nudena tudi zdravstvena in humanitarna oskrba, so zapisali novomeški policisti.

Travnik v Rigoncah, kamor se zgrinjajo prebežniki, varujeta policija in vojska. Policija si pomaga tudi z nekaj službenimi psi, ki so za mlajše begunce prava atrakcija. Prebežniki medtem tudi po več ur čakajo na sprostitev kapacitet v Dobovi in v Brežicah. Je pa danes na obrobju Dobove začelo nastajati novo šotorišče, v katerem naj bi prostor zagotovili za dodatnih več kot 2000 migrantov.

Prvi šotor naj bi bil nared še danes, tako da bodo lahko vanj namestili prvo skupino migrantov, ki že čakajo pred njim. V naslednjih treh dneh pa naj bi postavili še dva šotora, v vsakem od njih pa naj bi bilo prostora za približno 700 prebežnikov.

Kljub trudu pristojnih za zagotavljanje zadostnih kapacitet pa je bilo v noči na petek po pisanju Amnesty International Slovenije (AIS) kar 2000 beguncev v brežiškem sprejemnem centru prisiljenih spati zunaj na tleh. Še 1400 pa jih je preko polj v temi, v spremstvu policistov hodilo proti Brežicam.

Medtem pa je bilo po podatkih AIS po Sloveniji praznih več nastanitvenih centrov, in sicer med drugim v Vrhniki, Logatcu, Lendavi, Celju in Mariboru. Takšno ravnanje Slovenije je nedopustno, opozarjajo v organizaciji, kjer opažajo, da prav tako ni ustrezno poskrbljeno za prehrano. Zato v AIS vlado pozivajo, naj nemudoma poskrbi za ustrezen sprejem vseh beguncev.

Zaradi čakanja na sprostitev namestitvenih kapacitet nove skupine prebežnikov, ki prispejo v Rigonce, tam čakajo tudi po več ur. Incidentov na omenjenem območju danes ni bilo zaznati, morda tudi zato, ker jim je bilo vreme naklonjeno. Kljub temu so na travnik ob meji dopoldne prispeli reševalci, ki so oskrbeli enega od otrok.

Za številnimi prebežniki, ki po več ur ostajajo na travniku v Rigoncih, kjer čakajo na sprostitev sprejemnih centrov, ostajajo tudi odpadki in odeje, opaziti je bilo tudi nekaj oblačil. Domačini so se zato že organizirali in skušajo vas sproti čistiti ter tako zagotavljati čim bolj urejeno okolico.

STA


Najbolj brano