Na pošto še drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine

Davčna uprava RS (Durs) je danes po pošti poslala še drugi in hkrati zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2013. Zavezanci jih lahko v svojih poštnih nabiralnikih pričakujejo v prihodnjih dneh, v Dursovem elektronskem sistemu eDavki pa so dostopni že danes.

Davčna uprava RS (Durs) je danes po pošti poslala še drugi in hkrati zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2013 Foto: STA
Davčna uprava RS (Durs) je danes po pošti poslala še drugi in hkrati zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2013 Foto: STA

LJUBLJANA > Davčna uprava je prve izračune dohodnine za lani poslala konec marca, ko jih je prejelo 496.641 zavezancev, v današnjem paketu pa je še zadnjih 455.282 izračunov. Skupaj je bilo tako izdanih 951.923 informativnih izračunov dohodnine za leto 2013.

Zavezancem, ki bodo izračune prejeli v naslednjih dneh, na Dursu svetujejo, naj jih natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Če podatki niso pravilni ali je davčna obveznost izračunana narobe, morajo najpozneje do 30. junija podati ugovor.

Če se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, pa jim ni treba storiti ničesar, saj bo informativni izračun v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba. Preveč plačano dohodnino bodo prejeli na svoje bančne račune 25. julija, če jo morajo doplačati, pa se rok izteče 30. julija.

V današnjem drugem svežnju je 115.164 izračunov oz. 25,3 odstotka z doplačili, 303.167 oz. 66,6 odstotka z vračili in preostalih 36.951 oz. 8,1 odstotka brez vračila ali doplačila dohodnine. Skupni znesek doplačil znaša 41,4 milijona evrov, vračil pa 160,9 milijona evrov. Povprečni znesek doplačila znaša 359 evrov, vračila pa 531 evrov.

Zavezanci, ki do 15. junija na dom ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine, morajo dohodninsko napoved vložiti sami, in sicer do 31. julija.

Pri tem na Dursu opozarjajo, da se v letno davčno osnovo za odmero dohodnine štejejo tudi dohodki, prejeti v tujini. Če jih zavezanci niso napovedali že v letu 2013, so jih dolžni napovedati najpozneje v ugovoru zoper informativni izračun oz. v napovedi za odmero dohodnine.

V letno davčno osnovo pa se ne vključujejo več prejeti dohodki, doseženi z oddajanjem premoženja v najem in dohodki, doseženi z opravljanjem dejavnosti, če se davčna osnova ugotavlja z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Navedeni dohodki so namreč po novem obdavčeni cedularno.

STA


Najbolj brano