Na pomoč najbližja ekipa

Zdravstveno ministrstvo je včeraj objavilo temeljne informacije o reorganizaciji nujne medicinske pomoči (NMP) v državi. Ta že dober mesec buri duhove in poraja odpore v vseh regijah zaradi pomanjkanja teh podatkov.

 Foto: Marica Uršič Zupan
Foto: Marica Uršič Zupan

LJUBLJANA, SLOVENIJA > Obljublja, da bo Pravilnik o NMP, hkrati z mrežo, še ta mesec predstavilo stroki in javnosti.

Dokumenta “ne predvidevata ukinitve službe NMP, mreža se bo ponekod še okrepila z vzpostavitvijo mreže nujnih reševalnih vozil, satelitskih urgentnih centrov in urgentnih centrov”.

Prehod na novi sistem bo postopen, do začetka delovanja urgentnih centrov v posamezni regiji in do sprejetja novega pravilnika bo financiranje nespremenjeno.

Enotni standardi za vse

Novi standardi NMP bodo enaki za vse, zagotovili naj bi hitrejši in bolj učinkovit dostop k življenjsko ogroženim bolnikom. Prenovo je narekovalo “zavedanje, da je celotni sistem NMP nerazdružljiva celota, saj sistem NMP od prvih ukrepov na terenu, do hospitalizacije pacienta, predstavlja enotno, kontinuirano in celostno obravnavo kritično bolnega/poškodovanega”.

Enotna dispečerska služba za vso državo

Novost bo enotna dispečerska služba, ki bo na podlagi natančnih kriterijev usmerjala najbližje mobilne enote NMP h kritičnim bolnikom, ne glede na siceršnjo organizacijsko pripadnost reševalne enote.

“Delovala bosta dva dispečerska sistema - v Ljubljani in Mariboru, in obstoječi 'satelitski' v Izoli. Dva dispečerska centra bosta pokrivala vsak svoj del Slovenije in s primerno tehnološko podporo usmerjala mobilne enote,” naštevajo in dodajajo, da bo centralizirana pokritost večjega območja za nujni klic lahko aktivirala mobilno enoto, ki bo takrat najbliže, kar naj bi skrajšalo odzivni čas.

Hitrejša obravnava vseh, ki so ob klicu ogroženi

Delovati bo začela centralizirana klicna številka 112, klic bo neposredno dosegel za to pristojnega in hitreje usmeril ekipe na intervencije.

Sistem naj bi vzpostavil mednarodno uveljavljen triažni sistem, ki bo zagotavljal obravnavo pacientov glede na stopnjo ogroženosti.

V urgentnem centru oziroma satelitskem urgentnem centru bo vedno dežuren odgovorni, ki bo zagotovil hitro obravnavo življenjsko ogroženih.

Z gosto mrežo nujnih reševalnih vozil se bosta skrajšala dostopni čas in možnost za preživetje ogroženih.

JA


Najbolj brano