Na položnicah za elektriko še dodatek za TEŠ?

Gradnja šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6) bi lahko po žepu udarila vse odjemalce električne energije v Sloveniji. Zaradi finančnih težav Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) so namreč v državni energetiki vse glasnejša razmišljanja o vključitvi Slovenije v tako imenovani mehanizem za zagotavljanje zadostnih proizvodnih zmogljivosti. Ta bi na položnice za električno energijo prinesel nov dodatek, od katerega bi največjo korist imel TEŠ.

Gradnja šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj bi lahko po žepu udarila vse odjemalce električne energije v Sloveniji Foto: STA
Gradnja šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj bi lahko po žepu udarila vse odjemalce električne energije v Sloveniji Foto: STA

LJUBLJANA > Na račun TEŠ bi po nekaterih izračunih Elesa prikapljalo 30 milijonov evrov na leto. S tem denarjem bi TEŠ pokrila pomemben del izgube, ki naj bi jo po napovedih HSE ustvarjala ob začetku obratovanja. Vsako gospodinjstvo naj bi za nov dodatek odštelo v povprečju od dva do treh evrov, piše današnji Dnevnik.

O možnosti vključitve Slovenije v ta mehanizem je prejšnji teden razpravljal že ekonomsko-socialni odbor za področje energetike. Študijo o smiselnosti uvedbe tega mehanizma je sodelujočim predstavil nekdanji finančni minister Franc Križanič, ki je kot razlog navedel povečanje negotovosti na trgu, kar bi lahko po njegovem mnenju privedlo tudi do električnih mrkov, piše časnik.

Nadaljuje, da bi uvedba tega mehanizma lahko bila zelo problematična, in sicer, ker je ta najprej namenjen podpori novim proizvodnim enotam, ki jih vlagatelji zaradi zaostrenih gospodarskih razmer ne želijo začeti graditi. “TEŠ 6 se tako po veljavnih pravilih sploh ne da zaviti v ta celofan, saj so njegovi snovalci v več ključnih dokumentih poudarjali, da bo šlo za proizvodno enoto, ki bo ustvarjala dobiček. A v mehanizmu obstaja tudi luknja, ki bi lahko TEŠ kljub temu omogočila financiranje,” piše časnik.

Naše položnice za elektriko utegnejo biti še dražje, čeprav je cena elekrične energije na najnižji ravni v zadnjih desetih letih.

NR


Najbolj brano