Na političnem obzorju se rojeva nova stranka?

Skupina nepovezanih poslancev, ki jo vodi Bojan Dobovšek, s prihodom Petra Jamnikarja krepi položaj. Analitik Igor Pribac ocenjuje, da bi to lahko pomenilo osnovo nove stranke, ki bi v primeru uspeha odžirala volilne glasove SMC. Ta od volitev beleži upad števila članov, a v DZ ohranja primat, saj poslansko večino lahko sestavi že s pomočjo Desus.

Bojan Dobovšek Foto: STA
Bojan Dobovšek Foto: STA

LJUBLJANA > V SMC so potrdili, da je članarino za lansko leto plačalo nekaj več kot 2000 od 3214 članov, 130 pa jih je bilo članarine opravičenih. "Za leto 2015 smo položnice za zdaj izdali samo tistim članom, ki so plačali članarino v prvem letu. Ostalim bomo poziv za plačilo članarine poslali v nekaj dneh," so pojasnili na stranki. Statut SMC sicer določa, da se člana "iz članstva izbriše, če več kot leto dni ni poravnal članarine".

Politični analitik Igor Pribac je ocenil, da pripadnost članov SMC stranki ni bila nikoli zelo močna. Del tistih, ki so se včlanili, je gotovo računal na morebitne bonitete, ki jih lahko deli stranka, ki pride na oblast. Ker je določen del članov očitno gojil previsoka pričakovanja, je na koncu ostal razočaran, zato je osip članstva po njegovem pričakovan.

Jamnikar: Vodstvo SMC dela s plenilci

Vrste SMC sta že pred časom zapustila tudi Bojan Dobovšek in Peter Jamnikar, ki sta v sodila v ožji krog njenih ustanoviteljev. Kot je povedal Dobovšek, v vladi ni prepoznal tistega, za kar so si na začetku prizadevali; strokovnih ljudi, prepoznavnih na svojih področjih, v politiki pa novih obrazov.

Jamnikar je do predsednika SMC še ostrejši. Kot je dejal, so na volitvah zmagali z določenim programom, kar pa je Cerar zlorabil. Po njegovih besedah so ljudje v stranko prišli zato, da bi podprli delo "proti plenilcem", zdaj pa vodstvo SMC s plenilci dela. "Če je SMC kaj obetala ob nastanku, zdaj počasi razpada," je prepričan Jamnikar.

Sam se tako na povabilo Dobovška v teh dneh kot strokovni sodelavec pridružuje poslanski skupini nepovezanih poslancev. Ne Dobovšek ne Jamnikar pri tem ne izključujeta morebitne ustanovitve nove stranke. Glede morebitnih prestopov drugih poslancev v njuno ekipo pa Dobovšek poudarja, da je vsak poslanec samostojen in se zaveda, da odgovarja svojim volivcem. Je pa Dobovšek vendarle razkril, da ga "poslanci različnih skupin sprašujejo, kako je biti nepovezani poslanec".

Po Jamnikarjevih besedah pa je za zdaj bistveno, da bodo kot poslanska skupina poskušali pomagati nekaterim projektom. Med drugim omenja izgradnjo drugega tira, ki da je bil prioriteta SMC, zdaj pa je zamrl. Prav tako se po njegovih besedah nič ne premakne v zdravstvu in bančništvu. Zaveznike za delo na omenjenih projektih bodo iskali v vseh poslanskih skupinah, še zagotavlja Jamnikar.

Pribac: Morebitna Dobovškova stranka bi lahko odžirala glasove SMC

Dobovšek po besedah analitika Pribca ni le eden od poslancev, pač pa "edini od poslancev SMC, ki je imel močno prepoznavnost že ob sami izvolitvi". Ob nastajanju SMC in njenem vzponu na oblast je po njegovih besedah veljal za intelektualnega konkurenta Cerarju. Na področju boja proti korupciji ter malverzacijam v politiki in gospodarstvu pa je Dobovšek celo močnejši, je ocenil analitik.

Če je za Dobovška v trenutku, ko je zapustil stranko, že kazalo, da je kot politik oplel, pa se utegne v sedanjih razmerah privlačnost njegove pozicije okrepiti, meni Pribac. Tudi nekateri poslanci SMC se po njegovih besedah začenjajo zavedati, da se bliža čas, ko bo njihov poslanski sedež na preizkušnji in da bo ta za nekatere od njih pomenila slovo. Zato analitik ne izključuje možnosti, da bi kateri od njih začel razmišljati o priključitvi k Dobovšku.

Dejstvo, da si je za sodelavca pridobil Jamnikarja, ki je pred tem sodeloval s Cerarjem in je "postavil organizacijske temelje za volilno zmago", je namreč po njegovi oceni lahko tudi priprava na nastanek nove stranke. Če bi bila ta uspešna, pa bi "nujno odžirala volilne glasove" prav SMC.

Ne nazadnje k vidnosti poslanske skupine nepovezanih poslancev po besedah Pribca v zadnjih tednih prispeva tudi Alenka Bratušek. S svojimi intervencijami glede dogajanja v slabi banki in v NLB je "na novo oživela," je pojasnil.

Bratuškova je sicer o Jamnikarju dejala le, da ga osebno ne pozna, a da zaupa Dobovšku, da je izbral dobrega in kompetentnega sodelavca.

Medtem so v poslanski skupini SMC krepitev Dobovškove ekipe pospremili z besedami, da ne komentirajo internih kadrovskih odločitev drugih poslanskih skupin.

Vez med SMC in Desus močnejša kot med SMC in SD

SMC v DZ s 35 poslankami in poslanci sicer še vedno ohranja močan primat. Stabilno koalicijo bi tako lahko sestavila že z enajstimi poslanci Desus. "In videti je, da je os SMC-Desus močnejša od osi SMC-SD," je navedel Pribac.

Da je vez med SMC in Desus nekoliko močnejša, je bilo po njegovi oceni videti zlasti v času, ko je premier Miro Cerar "brez besed pokril Karla Erjavca", zlasti v primeru zapletov z nekaterimi veleposlaništvi. Gre za politično odločitev, ki je po besedah Pribca utrdila tudi osebno vez med Cerarjem in Erjavcem. "Ta vez pa v perspektivi lahko prinese tudi kakšno nevarnost za trdnost položaja Mira Cerarja," je opozoril.

Erjavec je bil namreč vse doslej imun na kritike v zvezi s svojim delom, vendar pa je z napakami, ki bi mu jih bilo po besedah Pribca mogoče pripisati, že dosegel točko, na kateri bi lahko postal predmet resnejše javne kritike. Ta pa bi lahko dosegla tudi Cerarja, meni analitik.

STA


Najbolj brano