Na področju protipoplavnih ukrepov je bilo narejeno premalo

Predsednik republike Borut Pahor je danes na Notranjskem obiskal območja, ki so jih prizadele poplave. Pahor je opozoril, da narave ni mogoče v celoti obvladati, in poudaril, da je bilo na področju protipoplavnih ukrepov narejeno premalo. Država bo kljub zahtevnim fiskalnim pogojem izvedla nujne ukrepe, ki jih priporoča stroka, je zagotovil.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na Notranjskem obiskal območja, ki so jih prizadele poplave Foto: STA
Predsednik republike Borut Pahor je danes na Notranjskem obiskal območja, ki so jih prizadele poplave Foto: STA

CERKNICA > Teden dni po obisku na štabu Civilne zaščite RS se je Pahor danes oglasil na poplavno najbolj prizadetih območjih na Notranjskem. Kot je povedal predsednik republike, je takrat Agencija RS za okolje prvič opozorila, da se povečuje in bliža poplavna nevarnost.

"Takrat smo ugotovili dve stvari. Prvič, da je bilo glede protipoplavnih ukrepov narejeno manj, kot bi lahko bilo, pri čemer se moremo zavedati, da narave ni mogoče v celoti obvladati. Vendar pa bi ob primernem ukrepanju lahko bila škoda manjša. In kot drugič, izkazalo se je, da je civilna zaščita vključno s prostovoljci pripravljena," je pojasnil.

Po njegovih besedah so se napovedi štaba civilne zaščite uresničile, CZ vključno z vojsko pa je brezhibno opravila svoje delo. "Pri prejšnjih poplavah leta 2010 smo upali, da so zadnje, vendar se na to ne moremo zanesti," je dodal. Pahor je še povedal, da so se s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in ministrom za finance Dušanom Mramorjem dogovorili, da se trenutne razmere upoštevajo pri pripravi proračuna za prihodnje leto. "Država bo kljub zahtevnim fiskalnim pogojem izvedla tiste ukrepe, ki jih strokovna javnost priporoča kot neizogibne," je poudaril.

Pahor priznava, da smo vsi skupaj podcenjevali naravo. "Menili smo, da pride taka nesreča na 100 let, govorilo se je o stoletnih vodah leta 2010, potem pa temu ni bilo tako."

Pomoč, ki jo je nudila država po poplavah, je bila brezhibna, meni Pahor. "Težava, ki jo imamo sedaj, je ukrepanje pred ujmami. Do neke mere bi lahko človeški faktor omejil razsežnosti. In do te mere je država bolj kot kadarkoli prej s strani vlade, državnega zbora in mojega urada odločena, da se to stori kljub zahtevnim javnim finančnim razmeram. Glede na zagotovila finančnega ministra to lahko pričakujemo v proračunu za leto 2015," je pojasnil predsednik republike.

Pahor tudi obljublja, da se bo sestal na posvetu z župani občin, ki so jih prizadele poplave. Kdaj bo posvet organiziran še ni znano.

Pahor je načrtoval obisk v Londonu, vendar se je očitno raje odločil za obisk poplavljenih območij.

STA


Najbolj brano