Na občni seji vrhovnega sodišča prednost Damijanu Florjančiču

Občna seja vrhovnega sodišča je danes oblikovala mnenje o dveh kandidatih za predsednika vrhovnega sodišča. Pri tem so se njeni člani odločili, da prednost pri izbiri dajejo vrhovnemu sodniku Damijanu Florjančiču, o čemer bodo zdaj obvestili pravosodnega ministra, so sporočili z vrhovnega sodišča.

Občna seja vrhovnega sodišča prednost pri izbiri predsednika vrhovnega sodišča daje Damijanu Florjančiču. Foto: STA
Občna seja vrhovnega sodišča prednost pri izbiri predsednika vrhovnega sodišča daje Damijanu Florjančiču. Foto: STA

LJUBLJANA > Člani občne seje so o tem, katerega od dveh kandidatov podpreti, glasovali v dveh krogih. V prvem krogu sta podporo dobila oba kandidata, Rudi Štravs in Damijan Florjančič, zato so v nadaljevanju odločali o tem, kateremu kandidatu dati prednost. V drugem krogu glasovanja so člani občne seje dali prednost vrhovnemu sodniku Florjančiču.

O rezultatih glasovanja bo zdaj podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto obvestila ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, ki bo nadaljeval postopek izbire predsednika vrhovnega sodišča, so sporočili s sodišča. Naslednja stopnja je pridobitev mnenja Sodnega sveta, ki bo o tem odločal v četrtek.

Po pridobitvi mnenja občne seje vrhovnega sodišča in Sodnega sveta minister državnemu zboru posreduje predlog za imenovanje predsednika vrhovnega sodišča. Ta je imenovan za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Štravs se je prijavil že na prejšnji razpis za predsednika vrhovnega sodišča, ki pa ga je pravosodni minister Goran Klemenčič zaradi “neenotnosti stroke”, kot je pojasnil, prekinil. Na občni seji je dobil prednost pred njegovim protikandidatom Vladimirjem Horvatom, vendar zatem ni dobil podpore Sodnega sveta. Tokrat je prednost na občni seji dobil Štravsov protikandidat.

To je že tretji razpis za novega predsednika vrhovnega sodišča. Ker se postopek izbire vleče, je prejšnjemu predsedniku Branku Masleši že potekel mandat. Od 24. novembra je tako predsedniška pooblastila za vodenje sodišča do izvolitve novega predsednika prevzela podpredsednica Nina Betetto.

Občno sejo sestavljajo vsi vrhovni sodniki, ki na vrhovnem sodišču opravljajo sodniško funkcijo.

STA


Najbolj brano