Na meji s Hrvaško začeli postavljati ograje, mejni prehodi odprti

Na posameznih odsekih na meji s Hrvaško so začeli postavljati bodečo žico, ki naj bi služila nadzorovanemu prehodu beguncev v državo. Postavili so jo tik ob Sotli pri Velikemu Obrežu v občini Brežice, nekaj sto metrov je prav tako že stoji na obeh straneh mejnega prehoda Gibina v občini Razkrižje. Vladna pojasnila je pričakovati popoldne.

Na meji s Hrvaško so začeli postavljati bodečo žico, ki naj bi 
služila nadzorovanemu prehodu beguncev v državo. Foto: STA
Na meji s Hrvaško so začeli postavljati bodečo žico, ki naj bi služila nadzorovanemu prehodu beguncev v državo. Foto: STA

SLOVENIJA > Na vladnem uradu za komuniciranje so napovedali, da bodo več pojasnil o današnjih aktivnostih na meji s hrvaško posredovali na redni novinarski konferenci, ki bo predvidoma ob 15. uri.

Policija je zatrdila, da so vsi mejni prehodi s Hrvaško odprti ter obratujejo brez večjih posebnosti, in s tem zanikala nekatere nasprotne informacije, ki so se pojavile v javnosti.

Pred tem informacij ne bodo dajali. Je pa premier Miro Cerar pred odhodom na Malto z aktualnimi informacijami o begunski problematiki in ukrepi vlade danes seznanil vrh koalicije, je po sestanku v izjavi za medije pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Po njenih besedah se država intenzivno in odgovorno pripravlja na različne morebitne scenarije novega množičnega prihoda migrantov. Na meji sicer postavljajo tehnične ovire, kar da nikakor ni in ne sme biti razumljeno kot postavljanje bodeče žice. Tega si nihče ne želi, je dejala, a opozorila, da se morajo obenem zavedati, da imajo odgovornost za to, da zavarujejo tako migrante oziroma begunce kot državljane.

Na terenu je vojska zjutraj začela razprostirati sodobnejšo različico bodeče žice, pri kateri na kolut žice niso nameščene klasične bodice, temveč ostre ploščice, podobne britvicam.

Postavljanje ograje poteka tako, da najprej v zemljo zabijejo okoli dva in pol metra visoke kovinske palice, nanje napnejo osnovno žičnato konstrukcijo, na katero nato nizajo kolute bodeče žice. Po postavljeni prvi vrsti koluta je ograja visoka okoli en meter, predvideni pa sta dve vrsti, torej bo ograja visoka približno dva metra.

Novomeške inženirske vojaške enote so pri Velikem Obrežu v bližini Dobove kolute bodeče žice s tovornjakov začele razkladati zjutraj, del ograje pa so že postavili na območju tik ob Sotli. Gre za območje, kjer so prejšnji mesec skupine beguncev sredi noči brodile skozi mrzlo vodo.

Nekaj sto metrov bodeče žice je vojska postavila tudi okoli mejnega prehoda Gibina. Župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič je dejal, da domačini to sprejemajo z razumevanjem, saj ograjo dojemajo kot način nadzorovanja prihoda beguncev. Spominjajo se namreč, kako je oktobra v enem dnevu k njim nenapovedano prišlo čez mejo več sto beguncev.

Na območju Zavrča, kjer naj bi po nekaterih informacijah danes prav tako začeli postavljati ograjo, tovrstnih aktivnosti še ni.

Vlada je v ponedeljek sklenila, da začne postavljati tehnične ovire na meji, a da meja ostaja odprta.

STA


Najbolj brano