Na lokalnih volitvah ne bo mogoče glasovati po pošti iz tujine

Na lokalnih volitvah volilci ne morejo glasovati po pošti iz tujine. Prav tako ne morejo oddati svojega glasu na diplomatskih predstavništvih ter slovenskih konzulatih v tujini, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK).

Na lokalnih volitvah volilci ne morejo glasovati po pošti iz tujine, svojega glasu ne morejo oddati niti na diplomatskih predstavništvih in slovenskih konzulatih v tujini Foto: Stanko Gruden
Na lokalnih volitvah volilci ne morejo glasovati po pošti iz tujine, svojega glasu ne morejo oddati niti na diplomatskih predstavništvih in slovenskih konzulatih v tujini Foto: Stanko Gruden

LJUBLJANA > Na podlagi 80. člena zakona o lokalnih volitvah določbe zakona o volitvah v državni zbor, ki se nanašajo na glasovanje po pošti iz tujine in na glasovanje na diplomatskih predstavništvih ter slovenskih konzulatih ne veljajo, so zapisali na DVK. To po njihovem pojasnilu pomeni, da “na lokalnih volitvah volilke in volilci ne morejo glasovati po pošti iz tujine kot tudi ne na diplomatskih predstavništvih ter konzulatih RS v tujini”.

Roki za volilna opravila pred lokalnimi volitvami, ki bodo 5. oktobra, so začeli teči 21. julija. Volilci bodo izbirali nova vodstva v 212 občinah. Poleg županov bodo odločali tudi o približno 3400 občinskih svetnikih, pa tudi o članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Do 10. septembra bo pri upravnem organu moč podpisati obrazec podpore kandidatu oziroma listi kandidatov. Desetega septembra se bo iztekel tudi rok za vložitev kandidatur za župane oziroma list kandidatov za občinske svetnike.

STA


Najbolj brano