Na južnem Primorskem največji skok v državi

Konec novembra je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 107.412 brezposelnih, kar je za malenkost manj kot mesec poprej. Na Primorskem je slika slabša: na severnem delu je število brezposelnih ostalo enako kot oktobra, na južnem Primorskem pa je njihovo število poskočilo za skoraj tri odstotke. A ob koncu leta bo brezposelnih na Primorskem manj, kot jih je bilo pred letom dni.

Nevenka Bandelj: “Ocenjujemo, da se bo število 
brezposelnih ob koncu leta gibalo okoli 7300. Ob 
koncu leta 2014 je bilo v evidenci prijavljenih 7922 
brezposelnih.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Nevenka Bandelj: “Ocenjujemo, da se bo število brezposelnih ob koncu leta gibalo okoli 7300. Ob koncu leta 2014 je bilo v evidenci prijavljenih 7922 brezposelnih.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PRIMORSKA > Oktobrska rast brezposelnih se letos, podobno kot lani in v letih pred gospodarsko krizo, ni zavlekla še v november. Število brezposelnih je ostalo tako rekoč enako (znižalo se je za 0,1 odstotka), na zavodu za zaposlovanje pa se je na novo prijavilo za tretjino manj novih brezposelnih kot v prejšnjem mesecu. V primerjavi z lanskim novembrom je bila brezposelnost letos novembra manjša za skoraj sedem odstotkov.

Primorska na polovico

Brezposelnost se novembra ni zmanjšala v vseh območnih službah zavoda, razveseljivo pa je, da se je znižala na območju večjih območnih služb, kot sta Maribor (-1,5 odstotka) in Ljubljana (-0,4) in še v treh manjših območnih službah zavoda.

Primorska je glede tega razdeljena na polovico. Na območju novogoriške službe se število brezposelnih novembra ni spremenilo, na območju koprske službe pa se je število povzpelo za 2,8 odstotka, kar je najvišja rast v državi.

Zaradi prenehanja zaposlitev za določen čas naj bi se brezposelnost do konca leta nekoliko povečala, ocenjujejo v zavodu za zaposlovanje. Zaposlovanje brezposelnih letos sicer postopno oživlja, vendar je zaradi slabših možnosti subvencioniranega zaposlovanja število brezposelnih, ki so se zaposlili, nekoliko manjše kot lani. Kljub padcu števila registriranih brezposelnih pa zaposlovanje po drugi strani oživlja počasneje kot lani. Obseg zaposlovanja brezposelnih se je glede na lansko leto zmanjšal za skoraj tri odstotka. Poleg tega se povečujejo deleži dolgotrajno brezposelnih, žensk ter starejših. Glede na izobrazbo najbolj narašča delež brezposelnih s terciarno izobrazbo. Ob nadaljevanju ugodnih gospodarskih gibanj na zavodu sicer pričakujejo, da se brezposelnost v prihodnjem letu ne bo povečevala, a podrobnejše ocene še pripravljajo.

Na območju koprskega zavoda za zaposlovanje je bilo konec novembra skupaj 7169 brezposelnih. Do konca meseca novembra se je v primerjavi z lanskim obdobjem prijavilo nekoliko manj brezposelnih. “Več je bilo prijav zaradi izteka zaposlitve za določen čas, manj pa iskalcev prve zaposlitve in presežnih delavcev,” pravi Nevenka Bandelj, direktorica koprske območne službe zavoda za zaposlovanje.

Zanimalo nas je, ali so v novo številko zajeti tudi tisti zaposleni, ki so jih nedavno odslovili v Istrabenzovih hotelih v Portorožu. Od oktobra do konca novembra se je v evidenco brezposelnih pri koprski območni službi zavoda prijavilo deset delavcev, ki so bili zaposleni v Istrabenz Turizmu; devet se jih je prijavilo zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi, sklenjene za določen čas, eni osebi pa je delovno razmerje prenehalo iz krivdnih razlogov.

Nova Gorica: število ostaja enako

Na območju novogoriškega zavoda za zaposlovanje so konec novembra našteli 4785 brezposelnih, kar je toliko kot mesec poprej. Stopnja brezposelnosti se postopoma niža. V obdobju januar-september je v povprečju znašala 10,4 odstotka, prej pa celo presegala 12 odstotkov. “Tega smo veseli. Kaže, da je manj priliva med brezposelne; očitno se naši brezposelni odločajo tudi za službe v drugih okoljih. Večina zaposlitev, ki je na voljo, pa ni za nedoločen čas,” pravi direktorica novogoriške službe zavoda za zaposlovanje Vesna Petric Uran.

Tako na severnem kot na južnem delu Primorske pričakujejo, da bo konec leta manj brezposelnih, kot jih je bilo konec decembra lani. “Ocenjujemo, da se bo število brezposelnih ob koncu leta gibalo okoli 7300. Ob koncu leta 2014 je bilo v evidenci prijavljenih 7922 brezposelnih,” pravi Bandljeva. Za letos so torej predvideli, da se bo brezposelnost v regiji znižala, kar se bo zgodilo, če le ne bo kakšnih nepredvidenih dogodkov na trgu dela.

Na severnem delu Primorske so pričakovanja podobna. “Sprva smo v novogoriški službi zavoda pričakovali, da bo brezposelnih konec letošnjega leta približno 5100, zdaj pa na srečo kaže, da jih bo manj kot 5000,” ocenjuje Petric Uranova.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano