Na jugu Primorske do poletja 140 novih služb

Po raziskavi republiškega zavoda za zaposlovanje naj bi v Sloveniji v prvi polovici leta dobili od 3000 do 4000 novih delovnih mest, od tega približno 140 na južnem delu Primorske. Ocene delodajalcev s severa Primorske so slabše, saj napovedujejo približno enako število delovnih mest kot doslej ali zgolj malenkostno rast zaposlovanja.

Vesna Petric Uran: 
“Severnoprimorski   
delodajalci napovedujejo 
približno enako  raven 
zaposlovanja oziroma le 
malenkostno rast, okoli 
pozitivne  ničle.” Foto: Nace Novak
Vesna Petric Uran: “Severnoprimorski delodajalci napovedujejo približno enako raven zaposlovanja oziroma le malenkostno rast, okoli pozitivne ničle.” Foto: Nace Novak

PRIMORSKA > Glede zaposlitvenih možnosti na ravni države so delodajalci razmeroma optimistični, a med regijami je precej razlik. Zavod za zaposlovanje je nedavno izmeril namere zaposlovanja, v raziskavo o napovedih je zajel skoraj 3000 delodajalcev. Za prvo polovico letošnjega leta delodajalci napovedujejo 0,6-odstotno rast zaposlovanja, odprlo pa naj bi se od 3000 do 4000 novih delovnih mest.

7524 brezposelnih je bilo konec decembra prijavljenih na območju koprskega zavoda za zaposlovanje.

Za južni del Primorske je številka glede rasti zaposlovanja zelo blizu tisti na ravni države. “Delodajalci na območju koprske službe zavoda za zaposlovanje za enako obdobje napovedujejo 0,5-odstotno rast zaposlenosti. Na novo naj bi se odprlo 140 delovnih mest,” pravi direktorica koprske službe zavoda za zaposlovanja Nevenka Bandelj.S severnega dela Primorske prihajajo manj optimistične novice. “Severnoprimorski delodajalci napovedujejo približno enako raven zaposlovanja oziroma zgolj malenkostno rast, okoli pozitivne ničle,” pravi direktorica novogoriške službe zavoda za zaposlovanje Vesna Petric Uran.

Iščejo zidarje, voznike, strojnike ...

Pri zaposlitvenih možnostih ni pričakovati velikih presenečenj, ocenjuje Bandljeva: “Kot vsako leto tudi letošnje napovedi zaposlovalcev kažejo na to, da bodo potrebe po poklicih v gradbeništvu, gostinstvu in turizmu, trgovini, predelovalni industriji še posebej s področja kovinarstva, strojništva in transporta. Več priložnosti bo tudi v javnem sektorju.”

4919 brezposelnih je bilo prijavljenih na območju novogoriškega zavoda za zaposlovanje.

Na severnem Primorskem pa delodajalci najpogosteje iščejo voznike težkih tovornjakov, inženirje strojništva, tehnike s področja strojništva in elektrotehnike, voznike avtobusov, kuharje in natakarje ter zidarje. Delodajalci že zdaj za ta delovna mesta težko najdejo dobre kandidate.

Malo navzgor, a trend je padajoč

Konec lanskega leta se je brezposelnost pričakovano povečala po vsej državi, kljub temu pa je bilo brezposelnih manj, kot jih je bilo konec leta 2014. To velja tudi za Primorsko, kjer brezposelnost nekajkrat na leto poskoči, dolgoročno pa se znižuje.

Veliko iztekov pogodb in skromnejše zaposlitvene možnosti - to sta dva elementa, ki sta konec lanskega leta okrepila rast števila brezposelnih. Teh je bilo konec decembra 113.076, kar je za 5,3 odstotka več kot novembra lani.

Na novo se je decembra lani prijavilo 11.384 brezposelnih, od tega je bilo skoraj tri četrtine takih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas.

Tudi na območju koprskega zavoda za zaposlovanje se je decembra lani povzpelo število brezposelnih, teh je bilo 350 več kot mesec pred tem. “Konec decembra je bilo v evidenci prijavljenih 7524 brezposelnih, kar je več, kot smo pričakovali. Sicer se je lani v evidenco prijavilo manj brezposelnih kot v letu 2014, vendar pa je bil odliv iz evidence nižji od pričakovanega,” pravi Nevenka Bandelj. Januarja in februarja število brezposelnih običajno narašča in tudi letos ne bo drugače.

Število brezposelnih se je povečalo tudi na severnem delu Primorske. Konec leta so na območju novogoriškega zavoda za zaposlovanje našteli 4919, mesecem pred tem pa 4785 brezposelnih. “Že novembra sem rekla, da bomo zadovoljni z vsako številko, ki bo nižja od 5000,” pravi Vesna Petric Uran, a v isti sapi doda, da se januarja vsako leto poveča priliv brezposelnih, zlasti tistih, ki se jim izteka zaposlitev: “Prijave že prihajajo, priliv bo velik. Že decembra je bil priliv večji kot sicer - 447 brezposelnih. Tedaj še nismo presegli številke 5000, zdaj smo že nad tem pragom. A kasneje, po februarju, naj bi število spet upadlo.”

Kljub zadnjemu skoku, kjer gre za ciklično nihanje, pa Vesna Petric Uran ostaja optimistična. Konec letošnjega leta pričakuje približno 4800 brezposelnih, torej manj kot konec leta 2015. Območje, ki ga pokriva novogoriški zavod za zaposlovanje, z 8,7-odstotnim padcem zaseda tretje mesto na lestvici območnih služb, v katerih se je brezposelnost v zadnjem letu najbolj znižala. Koprski zavod je s petodstotnim padcem števila brezposelnih na sedmem mestu.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano