Na hrvaški obali tudi letos trije slovenski policisti

Hrvaškim kolegom bodo na pomoč pri izvajanju policijskih nalog v povezavi s slovenskimi državljani sredi turistične sezone, 15. julija, prišli trije slovenski policisti. Do 15. avgusta bodo nameščeni na policijskih postajah v Pulju, v mestu Krk na otoku Krk ter v Novalji na Pagu, kjer bodo pomagali slovenskim turistom in hrvaškim kolegom.

Fotografija je simbolična. Foto: Gpu
Fotografija je simbolična. Foto: Gpu

ZAGREB > Z ministrstva za notranje zadeve so v Pulj napotili policista s policijske postaje Lendava, njegovega kolega s policijske postaje Grosuplje v Novaljo, medtem ko bo na Krku policist s policijske postaje Metlika.

Slovenski policisti bodo predvsem omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter hrvaškim kolegom posredovali predloge glede morebitnega obravnavanja slovenskih državljanov.

Sodelovanje pomeni tudi krajše postopke, ki so manj stresni za turiste. Zaradi poznavanja jezika je komunikacija veliko lažja in poenostavlja policijske postopke. Dosedanje izkušnje policistov kažejo, da so tudi slovenski turisti bolj zadovoljni in se počutijo varneje ob prisotnosti policista, ki pozna okolje, iz katerega prihajajo, so poudarili na ministrstvu.

Pri svojem delu bodo nosili uniformo slovenske policije in ne bodo oboroženi. Ne bodo izvajali policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti.

Kot so dodali, se slovenski državljani lahko obrnejo na slovenske policiste preko posameznih policijskih postaj v Pulju, Krku in Novalji ali pa preko slovenskega veleposlaništva v Zagrebu.

Slovenski policisti sodelujejo v hrvaškem projektu varna turistična sezona na Hrvaškem od leta 2011, na slovenskim smučiščih pa v zimski turistični sezoni gostijo hrvaške kolege.

Izkušnje so bile zelo pozitivne za obe strani, ker je izmenjava informacij neposredna in hitrejša, policisti pa izmenjujejo svoja operativna znanja, se medsebojno učijo in soustvarjajo dobre prakse, so še dejali na slovenski policiji.

STA


Najbolj brano