Na gasilski zvezi si želijo umiritve strasti

Besede predsednika Prostovoljnega gasilskega društva Slovenske Konjice Franca Čandra, ki je o spornem načinu poslovanja njegovih predhodnikov na sodišču dejal, da so tako počeli povsod, so dodobra razburile sosednja gasilska društva. Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek takšne trditve zavrača, a hkrati umirja strasti.

Fotografija je simbolična. Foto: Pgd Dolenja Trebuša
Fotografija je simbolična. Foto: Pgd Dolenja Trebuša

LJUBLJANA, SLOVENSKE KONJICE > "Morda je bila izjava nekoliko sprovocirana in ga je zaneslo, zagotovo pa vsa društva v Sloveniji ne poslujejo po domače," je dejal Petek in prvega moža konjiških gasilcev vzel v bran, saj da ima veliko zaslug za razvoj gasilstva v Slovenskih Konjicah in da je spor v gasilskih vrstah, ki se vleče že nekaj let, doslej uspel miriti, a so ga očitno pripravili do nekoliko nepremišljene in morda za nekatere gasilce žaljive izjave.

Kdo je tisti, ki odloča in odgovarja?

Kot je povedal, je zveza seznanjena s konkretnim sporom, saj sta bila tako on kot predsednik na razgovorih z vsemi stranmi. Dogovorili so se, da se nepravilno poslovanje obsodi in da se izrečejo opomini, sicer pa bo zadeva epilog tako ali tako doživela na sodišču.

Ker je Čander v javnem pismu, v katerem se je sicer za svojo izjavo opravičil, opozarjal tudi o nujnosti sistemskih sprememb, je Petek pojasnil, da so gasilci organizirani po zakonu o društvih in zakonu o gasilstvu, pri tem pa se pristojnosti enega in drugega v nekaterih delih nejasno medsebojno prepletajo.

"Problem je ločevanje operativnih zadev, za katere je odgovoren poveljnik, in odgovornosti za poslovanje, kjer je odgovornost na predsedniku društva. Tu se postavlja vprašanje, kdo je tisti, ki odloča in odgovarja, o čemer zdaj lahko odloča le sodišče, gasilcem pa ni povsem jasno," še dodaja Petek, ki zagotavlja, da podobnih primerov nepravilnega finančnega poslovanja v svoji karieri ni zabeležil.

Poslovanje gasilcev večinoma nadzorujejo nadzorni odbori društev, pa tudi občine imajo vselej pravico do nadzora, saj so društva v veliki meri sofinancirana iz proračunov lokalnih skupnosti. Tudi v konkretnem primeru se je župan po Petkovih besedah precej angažiral za razrešitev sporov. Sicer pa so gasilska društva podvržena nadzorom kot vsa ostala društva, njihov namen pa ni pridobivanje dobička. Davčni inšpektorji so po podatkih Finančne uprave RS (Furs) v zadnjih petih letih opravili približno 20 nadzorov gasilskih društev, pri čemer so nepravilnosti ugotovili v enajstih primerih v skupni višini nekaj manj kot 50.000 evrov.

Furs odkril nekaj nepravilnosti

Kot so pojasnili na Fursu, pri inšpekcijah ugotavljajo nepravilnosti pri vodenju poslovnih knjig in evidenc, nekatera društva jim niso posredovala resničnih in popolnih podatkov, do nepravilnosti je prihajalo tudi pri uveljavljanju pravice do odbitka vstopnega davka na dodano vrednost. Ugotavljali so tudi nepravilno davčno obravnavo pri dohodkih fizičnih oseb ter nepravilnosti pri obračunavanju in plačevanju davka od dohodkov pravnih oseb.

Računsko sodišče je bilo za nadzor poslovanja društev odgovorno do leta 2006, zdaj pa je njihova pristojnost omejena le še na nadzor nad javnim delom sredstev. Kot so pojasnili, so v obdobju do spremembe zakonodaje opravili nekaj revizij tudi na tem področju, a nepravilnosti niso ugotovili.

STA


Najbolj brano