Na dnevu odprtih vrat pri predsedniku Pahorju tudi Prešernovi nagrajenci

Predsednik republike Borut Pahor je kulturni praznik počastil z dnevom odprtih vrat v predsedniški palači. V njej je sprejel letošnje Prešernove nagrajence. Ob štirih dobitnikih sta se mu pridružila minister za kulturo Tone Peršak in predsednik UO Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer. Med obiskovalci, ki so zapolnili palačo, je bilo veliko otrok.

Predsednik države Borut Pahor Foto: STA
Predsednik države Borut Pahor Foto: STA

LJUBLJANA > Po čestitki ob kulturnem dnevu, tako prebivalcem Slovenije kot rojakom v tujini, je Borut Pahor poudaril, da smo Slovenci edini narod na svetu, ki kulturo obeležuje z državnim praznikom. Ob teh praznikih, razen ob prvem novembru, je predsedniška palača odprta vsem, ki si jo želijo ogledati. Glede na število obiskovalcev - v zadnjih petih letih so jih zabeležili 10.000 - sklepa, da imamo do praznikov spoštljiv odnos, do kulturnega še posebej, saj jih največ prihaja prav na današnji dan.

Slovenci se, tudi zaradi vzgoje, po njegovem mnenju še kako dobro zavedamo pomena kulture za razvoj naroda, ki je samo v zadnjem stoletju preživel tri vojne, živel v vseh političnih ureditvah, tako v diktaturi kot demokraciji, socializmu kot kapitalizmu, ter plačeval z različnimi vrstami denarja. V času teh velikanskih sprememb smo se po njegovih besedah ohranjali ne le zaradi politike in diplomatske tradicije, temveč “ker smo kulturi vedno dajali potrebno razumevanje, iz nje črpali navdih in se k njej zatekali v težkih časih”.

Pri tem ni zaobšel govora, v katerem je bil predsednik UO Prešernovega Vinko Möderndorfer na torkovi proslavi kritičen do trenutnih razmer v kulturi in umetnosti. Njegove besede je treba vzeti na znanje, je dejal predsednik, ki meni, da nikoli ne bo prišlo do položaja, ko bi bil odnos do kulture tako mačehovski, da bi pomenil zaton naroda.

Möderndorfer svoje kritike ni ponovil, je pa menil, da imamo Slovenci radi Franceta Prešerna in kulturo, ki nas je popeljala skozi stoletja do samostojne države. Ob tem je “kot opozorilo in navodilo za naše nadaljnje življenje” prebral pesem Ervina Fritza Narodova skupinska slika.

Tone Peršak je obisk predsedniške palače izkoristil za poziv k razmisleku o odnosu kapitala do okolja in o njegovi družbeni odgovornosti. Ta se je nekoč, kot je poudaril, tega pomena zavedal, saj je palačo, ki je danes kulturni spomenik, zgradila banka. “Če bomo to dosegli, bo marsikaj od tistega, o čemer je včeraj govoril Möderndorfer, rešeno,” je povedal minister.

Od dobitnikov Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada so se predsednikovega sprejema udeležili arhitekti arhitekture Krušec - Tomaž Krušec, Lena Krušec in Vid Kurinčič - ter slikarka Metka Krašovec. Ta je množici otrok, ki so lahko prisluhnili nagovorom, svetovala, naj kdaj odložijo tablice in vzamejo v roke knjigo ter se razgledajo po svoji okolici.

Najmlajšim obiskovalcem so v palači namenili sladoled, njihovi vrstniki z OŠ Leona Štuklja v Mariboru pa so poskrbeli za krajši kulturni program, v katerem so uglasbitev pesmi Ferija LainščkaNe bodi kot drugi prepletli z deklamacijo pesmi Darovi Toneta Pavčka.

Njihov nastop je bil del nacionalnega projekta z mednarodno udeležbo Z odra na oder, ki je namenjen druženju in prikazu ustvarjalnosti otroških gledaliških skupin skozi Unescove cilje. Pahor je njegov častni pokrovitelj.

STA


Najbolj brano