Na blejskem forumu poudarili pomen zaupanja in tesnejše integracije

Zaupanje je pomembno tudi v poslovnem svetu, je glavno sporočilo uvoda v današnji poslovni del Strateškega foruma Bled, na katerem so v ospredje pozornosti letos postavili prav zaupanje. Sogovorniki so se strinjali, da je zaupanje ključno za gospodarski napredek. Poudarili so tudi nujnost tesnejše integracije v regiji.

Zaupanje je pomembno tudi v poslovnem svetu, je glavno sporočilo uvoda v današnji poslovni del Strateškega foruma Bled Foto: STA
Zaupanje je pomembno tudi v poslovnem svetu, je glavno sporočilo uvoda v današnji poslovni del Strateškega foruma Bled Foto: STA

BLED > Predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti je v uvodnem delu poslovnega foruma dejal, da je zaupanje ključni temelj za uresničevanje poslovnih priložnosti in napredek v ekonomski tranziciji. Zaupanje je pomembno med poslovnimi partnerji, med vladami in državljani ter med državami v regionalnem in globalnem gospodarstvu. “Brez zaupanja države obstanejo v tranziciji,” je dejal.

Napredek Slovenije odvisen od tesnejše integracije

Slovenija se je v zadnjih letih spotaknila na poti tranzicije, prihodnji napredek pa bo po mnenju Chakrabartija odvisen od njene tesnejše integracije v regionalnem in globalnem okolju. “A integracija ne bo dovolj, treba bo tudi obnoviti zaupanje v institucije in zgraditi novo politično kulturo. Institucije morajo delovati učinkovito in nepristransko. V takšnem okviru lahko EBRD in druge institucije igrajo pomembno vlogo pri napredku Slovenije,” je dejal.

Tudi predsednik Evropske investicijske banke Werner Hoyer se je strinjal, da je v regiji nujna tesnejša integracija. Opozoril je na izzive, s katerimi se sooča Evropa - gospodarska rast je še vedno prešibka, izbruhnila je rusko-ukrajinska kriza, treba je ustvariti pogoje za poslovanje in končati notranji trg.

V tem času je znova prišlo v ospredje vprašanje energetske odvisnosti EU od Rusije, kriza v Ukrajini pa je imela tudi destabilizacijski učinek na okrevanje evropskega gospodarstva. “Izzivi so politične, gospodarske in družbene narave,” je dejal Hoyer in dodal, da jih je težko reševati, ker so skoraj vsi prepleteni.

Zbrane je v uvodnem delu poslovnega foruma nagovoril tudi odhajajoči minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki naj bi ta položaj opravljal tudi v novi vladi Mira Cerarja. Erjavec je znova spomnil na pomen zaupanja, osrednje teme letošnjega devetega blejskega foruma. “Zaupanje gradi povezave, ustvarja delovna mesta, ohranja stranke in spodbuja napredek,” je dejal minister in dodal, da je zaupanje pomembno za vzdržno gospodarsko rast.

Indija postaja gonilna sila prihodnosti

Na tokratnem poslovnem forumu, ki ga organizatorji poleg osrednjega političnega dela prirejajo že tretjič, bodo govorili o povezovanju jugovzhodne Evrope na področju infrastrukture in energetskega omrežja, priložnostih na področju novih tehnologij, Erjavca pa še posebej veseli, da bo zadnji panel na poslovnem forumu posvečen Indiji in gospodarskemu sodelovanju te hitro rastoče azijske države s srednjo in južno Evropo.

“Indija postaja s svojim dinamičnim in živahnim gospodarstvom gonilna sila prihodnosti. Preučili bomo priložnosti in načine za okrepitev gospodarskega sodelovanja,” je dejal Erjavec in spomnil, da ostaja gospodarska diplomacija prioriteta zunanjega ministrstva.

Ekipa univerze v St. Gallenu pripravila najboljši poslovni model za upravljanje z gozdom v Sloveniji

Na poslovnem forumu so razglasili tudi zmagovalno skupino tekmovanja v okviru Strateškega foruma Bled za mlade. Sedem ekip, med njimi dve iz Slovenije, je iskalo najbolj primeren poslovni model za upravljanje z gozdom v Sloveniji in pripravilo petletni poslovni načrt. Žirijo pod vodstvom častnega direktorja svetovalnega podjetja McKinsey Petra Kraljiča je najbolj prepričala švicarska ekipa HSG z univerze v St. Gallenu, ki jo je sestavljal tudi Slovenec Andrej Čop Prek.

Kot je dejal Kraljič, je bila bitka, v kateri se je za nagrado 2500 evrov potegovalo sedem krasnih ekip s celega sveta, zelo napeta. Predlogi ekip so bili zelo dobri, na dan so prišle dobre ideje, na koncu pa je zmagal “prvi med enakimi”, je pojasnil Kraljič. Strinjal se je, da v svetu potrebujemo zaupanje, tudi v okolje in politiko. “Dolgo traja, da zgradiš zaupanje, uničiš pa ga lahko takoj. Vesel sem, da so med nami takšni mladi voditelji,” je dodal.

STA


Najbolj brano