Na Zpizu bo informativni dan avstrijskega nosilca pokojninskega zavarovanja

Prejemniki pokojnine iz Avstrije ali tisti, ki so bili zaposleni v Avstriji in potrebujejo informacije o uveljavljanju pravice do avstrijske pokojnine, bodo lahko vse glede tega izvedeli na informativnem dnevu avstrijskega nosilca pokojninskega zavarovanja. Ta bo v torek od 9. do 13. ure v prostorih Zpiza na Kolodvorski 15 v Ljubljani.

Na Zpizu bo v torek informativni dan avstrijskega nosilca 
pokojninskega zavarovanja. Foto: Leo Caharija
Na Zpizu bo v torek informativni dan avstrijskega nosilca pokojninskega zavarovanja. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Na vprašanja bodo odgovarjali predstavniki avstrijskega nosilca pokojninskega zavarovanja iz Gradca, so sporočili z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz).

V skladu s predpisi EU o socialni varnosti lahko tisti, ki so del svoje zavarovalne dobe dopolnili v več državah članicah, praviloma pridobijo pravico do pokojnine v vsaki od teh držav. Tako lahko zavarovanci, ki so dopolnili pokojninsko dobo v Sloveniji in Avstriji, uveljavljajo pravico do slovenske in avstrijske pokojnine, so na Zpizu zapisali ob informativnem dnevu z avstrijskim pokojninskim zavodom pred dobrima dvema letoma.

Ker so pogoji za upokojitev v Sloveniji in Avstriji različni, ni nujno, da zavarovanec pridobi pravico do pokojnine v obeh državah hkrati, ampak jo v vsaki državi pridobi takrat, ko izpolni pogoje po njenih predpisih. Glede na to je priporočljivo, da se zavarovanci še pred upokojitvijo pozanimajo o pogojih za upokojitev v obeh državah, so tedaj še svetovali v Zpizu.

STA


Najbolj brano