Na Žalah nadgradili sistem za virtualen ogled pokopališča

Na ljubljanskih Žalah tudi ob letošnjih dnevih dediščine evropskih pokopališč vabijo obiskovalce na brezplačna vodenja po kulturni dediščini pokopališča. Ta bodo potekala dvakrat na dan do vključno 31. maja. Letos so na Žalah nadgradili tudi možnosti za vizualizacijo ljubljanskih pokopališč oziroma virtualni ogled in raziskovanje pokopališč.

Na ljubljanskih Žalah tudi ob letošnjih dnevih dediščine 
evropskih pokopališč vabijo obiskovalce na brezplačna vodenja po kulturni dediščini pokopališča. Foto: STA
Na ljubljanskih Žalah tudi ob letošnjih dnevih dediščine evropskih pokopališč vabijo obiskovalce na brezplačna vodenja po kulturni dediščini pokopališča. Foto: STA

LJUBLJANA > Vodnik bo obiskovalce vsak dan ob 10. in ob 17. uri pričakal pred upravno stavbo na Plečnikih Žalah.

Na Žalah so pokopani mnogi velikani slovenske zgodovine - pesniki, pisatelji, kiparji, slikarji, skladatelji, arhitekti, igralci, inženirji, politiki, športniki, njihove spomenike pa si lahko obiskovalci ogledajo tudi s pomočjo nadgrajenega sistema za virtualni ogled pokopališč, ki med drugim omogoča prikaz notranjosti mrliških vežic.

Na pokopališču Žale lahko obiskovalci pomembnega pokojnika oziroma njegov grob poiščejo glede na lego na enem izmed interaktivnih zemljevidov ali pa ga izberejo z abecednega seznama. Skupaj je na razpolago več kot 100 informativnih točk z dodatnim opisom groba ali pokojnika.ob 10. in ob 17. uri

Vizualizacija je uporabna tako v turistične namene kot tudi za "učenje na daljavo", na primer za študente arhitekture.

S projektom je podjetje Žale začelo med prvimi na svetu, že leta 2005. V navidezni resničnosti, ki jo omogoča interaktivna prostorska fotografija, lahko uporabnik na računalniškem zaslonu interaktivno upravlja z vizualno podobo dokumentirane lokacije, kot da bi bil tam, so sporočili iz javnega podjetja Žale.

Plečnikove Žale - Vrt vseh svetih so, kot so še zapisal v podjetju, zagotovo najizvirnejša rešitev pokopališke arhitekture 20. stoletja. So edini tovrstni objekt v Evropi, ki mu je bil leta 2007 podeljen znak Evropska dediščina iz medvladne iniciative. Od leta 2009 so tudi kulturni spomenik državnega pomena. Trenutno potekajo postopki za njihov vpis na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

STA


Najbolj brano