Na Radiu Slovenija tudi prenosi maš?

Prvi program Radia Slovenija (RAS) bo moral na zahtevo programskega sveta Radiotelevizije Slovenija v prihodnjem letu prenašati bogoslužja na šest največjih praznikov. Na seji so bili omenjeni štirje največji katoliški prazniki (božič, novo leto, velika noč in veliki šmaren) in dve evangeličanski bogoslužji (na veliki petek in na dan reformacije). Na predsednika programskega sveta Mitje Štularja se je vsul plaz kritik.

Prvi program Radia Slovenija bo moral na zahtevo programskega sveta Radiotelevizije Slovenija v prihodnjem letu 
prenašati bogoslužja na šest največjih praznikov. Foto: STA
Prvi program Radia Slovenija bo moral na zahtevo programskega sveta Radiotelevizije Slovenija v prihodnjem letu prenašati bogoslužja na šest največjih praznikov. Foto: STA

LJUBLJANA > “Točno rešitev bo oblikovalo pristojno uredništvo verskih oddaj,” je odločitev sveta za Dnevnik pojasnil njegov predsednik Mitja Štular.

Predlog amandmaja k programsko-produkcijskemu načrtu (PPN) za leto 2016 sta po Štularjevih besedah podala svetnika Janez Gril in Geza Erniša, ki po zakonu zastopata verske skupnosti.

Da gre za sporno odločitev, je za časnik potrdil medijski strokovnjak Marko Milosavljević. Meni namreč, da svet z zahtevo po predvajanju bogoslužja na prvem programu Radia Slovenije krši statut javne radiotelevizije, saj ta v 11. členu določa, da “programski svet ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in sprejemati odločitev ali stališč, ki so povezani z objavo delov programa.”

Po njegovem mnenju torej svet s takšnim amandmajem posega v dele programa, v pristojnosti urednikov in zahteva objavo točno določenih oddaj na točno določenem programu in točno določeno število specifičnih oddaj. “Z vsem tem krši statut, hkrati pa tudi zakon o RTVS, ki v svojem 16. členu nikjer ne omogoča tovrstnih intervencij. Programski svet že nekaj časa dokazuje, da deluje povsem samovoljno ter krši statut in/ali zakon. Morda bo na naslednji seji zahteval, da se mora objaviti intervju s točno določenim politikom,” je dodal Milosavljević za časnik.

Spletno uredništvo


Najbolj brano