Na Primorskem študira vse več tujcev

80.000 študentk in študentov je včeraj v Sloveniji začelo novo študijsko leto. Tako v Kopru kot v Novi Gorici so z vpisom relativno zadovoljni. Na dokončne številke bo treba sicer še počakati, a kot kaže, na obeh ustanovah raste predvsem delež tujih študentov.

V Novi Gorici so začeli delovno.
V Novi Gorici so začeli delovno.  

NOVA GORICA, KOPER > “Letošnji vpis je enak tistemu v preteklem letu, morda celo nekoliko višji,” je pojasnila prorektorica Univerze na Primorskem (UP) za študijske zadeve Sonja Rutar. Na UP je včeraj prišlo 1150 brucev, največ jih je na Pedagoški fakulteti, številka pa se bo najbrž še nekoliko povečala. Zadnji vpisni rok se je namreč iztekel šele včeraj. UP ponuja tri nove programe, enega na prvi in dva na drugi stopnji. Dva univerzitetna in en doktorski program bodo izvajali v angleškem jeziku.

Na univerze se vpisuje vse manj slovenskih dijakov. Kljub temu da študira skoraj polovica mladih, kar je mednarodno gledano precej visok delež, so absolutne številke ob vse skromnejših generacijah manjše. Letos je, denimo, brucev skoraj 5000 manj kot pred petimi leti. Povsem razumljivo je torej, da se slovenske ustanove ozirajo v tujino.

Delež tujih študentov na UP je 5,4 odstotka in narašča. Še večji pa je na Univerzi v Novi Gorici (UNG), ki mednarodno usmerjenost postavlja med svoje prioritete. Od 360 študentov, kolikor se jih trenutno izobražuje na 21 programih UNG, jih iz tujine prihaja kar 116. Številka pa se bo še povečala. “Vpis več kot 50 kandidatov iz tujine bo potekal v mesecu oktobru. Zanje pripravljamo tudi tromesečni pripravljalni tečaj slovenščine in po potrebi tudi temeljnih predmetov, kot so matematika, fizika in kemija,” so pojasnili na univerzi.

V Novi Gorici se je sicer študijsko leto začelo s Tednom univerze, prvi dan pa je bil miren in deloven. V Kopru so pripravili tradicionalni sprejem bruck in brucev v Taverni. Poleg tega pa še “welcome day” za tuje študente. “Naslednja leta morda ne bodo lahka, bodo pa zanimiva,” je novopečenim študentom obljubil prorektor za znanstveno-raziskovalno delo Boris Kavur.VH


Najbolj brano