Na Primorskem stiske niso tako očitne

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) skrbi tudi za to, da otroci iz socialno ogroženih družin v šolah dobijo brezplačno kosilo. Prek projekta Siti besed trenutno plačujejo topel obrok 280 otrokom iz vse Slovenije. Med njimi so le trije otroci s Primorske.

Koprski otroci na eni izmed akcij koprskega društva prijateljev mladine Foto: Picasa
Koprski otroci na eni izmed akcij koprskega društva prijateljev mladine Foto: Picasa

PRIMORSKA > V južnem delu Primorske ZPMS trenutno ne plačuje nobenega kosila, na Goriškem tri. A te nizke številke ne pomenijo, da je na terenu vse v najlepšem redu. Generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna pravi:“Včasih se je ljudem težko izpostaviti. Dobro jim je sporočiti, da se lahko direktno obrnejo na nas. Poskušali jim bomo pomagati, tako da se jim ne bo treba razkriti, saj vemo, da je to včasih zelo velik problem za otroke.”

Na Primorskem vendarle bolje kot drugje

Z možnostjo prejemanja brezplačnega kosila za tiste socialno ogrožene otroke, ki jim kosila ne subvencionira država, so starše seznanili prek šol in svojih društev. Preden otroku odobrijo plačevanje kosila, preverijo tudi podatke Centra za socialno delo o socialnem položaju družine.

Krašna socialne razmere na Primorskem sicer ocenjuje kot bistveno boljše kot na primer na Štajerskem. “Na Primorskem ljudem še vedno pomagajo na primer italijanske pokojnine, prisotno je tudi delo čez mejo,” pravi Krašna.

V ZPMS opažajo, da južna Primorska še najbolj pozitivno izstopa, na Goriškem so stiske že večje, tudi na Gorenjskem ni velikega povpraševanja po pomoči, ki jo otrokom nudi ZPMS. Najhujše je na Štajerskem, Dolenjskem, v Beli krajini in v Ljubljani. Poleg brezplačnih kosil, ki jih zdaj zagotavljajo 280 otrokom po vsej Sloveniji, ZPMS zbira tudi sredstva za pomoč družinam.

Organizacije čakajo na del dohodnine

Posebej proti koncu leta postane aktualno tudi nagovarjanje državljanov, naj za delovanje najraz-ličnejših organizacij odstopijo del dohodnine. Prav pri tem denarju, ki za ZPMS porabi za izvajanje programov, namenjenih izboljševanju položaja otrok v družbi in njihovi vzgoji za aktivno državljanstvo, pa se je letos zapletlo. Po tuji krivdi so izpadli s seznama upravičencev do dela dohodnine. Če tega ne bi opazili, bi morda ostali brez 18.000 evrov, ki so jim ga z odstopom dohodnine namenili državljani. Finančna uprava je zdaj zaplet rešila.

Podatki kažejo, da možnosti donirati del dohodnine kateri od organizacij, ki prispevajo k skupni blaginji, še vedno ne izkoristi kakih 70 odstotkov državljanov. “Prav je, da bi to naredili, tudi če se ne odločijo za donacijo naši organizaciji,” k izpolnitvi obrazca za odstop dela dohodnine državljane spodbuja Krašna. Obrazce za namenitev dohodnine iz letošnjega leta je treba izpolniti do konca leta.

JANA KREBELJ


Najbolj brano