Na Primorskem danes večinoma suho, a z močno burjo

Danes bo na Primorskem povečini suho, pihala bo močna burja, drugod bo še občasno snežilo, najpogosteje v jugovzhodni Sloveniji, pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Včeraj na Idrijskem Foto: Sd
Včeraj na Idrijskem Foto: Sd

LJUBLJANA > V večjem delu države še vedno sneži. Čeprav se sneg oprijema cestišč in je vidljivost zmanjšana, tokratno sneženje ni povzročilo večjih preglavic v prometu. Na cestah so posipne in plužne skupine, v Prometno-informacijskem centru za državne ceste voznikom svetujejo, da prilagodijo vožnjo razmeram in se na pot odpravijo le z ustrezno zimsko opremo.

Zimske službe so se po večjem delu države aktivirale že sinoči, ceste pa so kljub sneženju večinoma normalno prevozne. Ponekod po državi še sneži, na cestah na Primorskem pa burja povzroča snežne nanose in zamete, zato previdnost ne bo odveč.

Danes bo na Primorskem povečini suho, pihala bo močna burja, drugod bo še občasno snežilo, najpogosteje v jugovzhodni Sloveniji, pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Temperature bodo od -4 do 0, na Goriškem in ob morju do okoli 4 stopinje Celzija. Ponoči bo sneženje povsod ponehalo, začelo se bo jasniti. Jutri bo delno jasno. Veter bo čez dan slabel. Najnižje jutranje temperature bodo od -11 do -6, v alpskih dolinah okrog -15, ob morju -3, najvišje dnevne od -5 do -1, na Primorskem do 4 stopinje Celzija. V torek bo spremenljivo oblačno, nastale bodo kratkotrajne snežne plohe. Še nekoliko bolj mrzlo bo, veter se bo prehodno spet nekoliko okrepil. V sredo bo precej jasno, veter bo oslabel. Od danes zjutraj do večera bo predvsem v jugovzhodni Sloveniji zapadlo še od 5 do 10 centimetrov snega. Burja na Primorskem bo čez dan in v noči na ponedeljek v sunkih na izpostavljenih mestih dosegala hitrosti od 100 do 120 kilometrov na uro, severni veter v severni Sloveniji pa bo v izpostavljenih legah v sunkih presegel hitrost 70 kilometrov na uro. Veter bo gradil snežne zamete.

Zaradi okvare tovornega vozila je na štajerski avtocesti sicer oviran promet na počasnem pasu med priključkoma Slovenska Bistrica/jug in Slovenske Konjice proti Ljubljani.

Tudi na Goriškem, kjer so aktivirali vse enote, so ceste večinoma normalno prevozne, je povedal vodja vzdrževanja na CPG Nova Gorica Vanči Premrl. So pa zaprte ceste, ki jih zaprejo po izrednem programu zimske službe, in sicer ceste Čepovan-Lokve, Predmeja-Lokve ter Volče-Solarji, ki se sicer trenutno odpira.

Zaradi zimskih razmer velja prepoved prometa za priklopnike in polpriklopnike na cestah Spodnja Idrija - Godovič in Godovič - Črni vrh - Col - Ajdovščina ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, prav tako na Tolminskem cesta Volče - Solarji ter cesta čez prelaz Korensko Sedlo, medtem ko je na cesti čez prelaz Ljubelj na avstrijski strani obvezna uporaba snežnih verig.

Dodatne težave na cestah sicer povzroča burja. Tako na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo velja prepoved prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, na regionalni cesti Ajdovščina - Podnanos pa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osmih ton.

Danes do 21. ure velja omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, še spominjajo v prometno-informacijskem centru.

Do jutra je po podatkih Agencij RS za okolje (Arso) v osrednji Sloveniji zapadlo okrog 25 centimetrov snega, v hribovitem svetu zahodne in severozahodne Slovenije do okrog 40, v jugovzhodnih krajih okrog 20, drugod od pet do 15 centimetrov. Do večera lahko predvsem v jugovzhodni Sloveniji še pade od pet do 10 centimetrov snega.

STA


Najbolj brano