Zjutraj v Sloveniji približno 1300 beguncev

Zjutraj je bilo po podatkih policije v naši državi 1300 ljudi, ki so kot prebežniki v minulih dneh prišli v Slovenijo. Nameščeni so po različnih namestitvenih centrih po državi, kar nekaj jih je še v sprejemnih centrih. Se pa številka hitro spreminja, saj nekateri odhajajo, druge pa premeščajo iz sprejemnih centrov v namestitvene.

Na Obrežju prostovoljci s pomočjo policistov že premikajo 
šotore, v katerih so minule dni prenočevali begunci, ter velike 
šotore, pod katerimi so humanitarne organizacije nudile 
svojo pomoč.  Foto: STA
Na Obrežju prostovoljci s pomočjo policistov že premikajo šotore, v katerih so minule dni prenočevali begunci, ter velike šotore, pod katerimi so humanitarne organizacije nudile svojo pomoč.  Foto: STA

LJUBLJANA > Oskrbovanje beguncev v nastanitvenih centrih poteka nemoteno, je povedal poveljnik civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan. Na terenu je med sto in dvesto pripadnikov CZ, ki jim pomaga tudi Slovenska vojska (SV).

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje za oskrbo beguncev neposredno skrbi 25 pripadnikov SV, posredno pa še 35 pripadnikov. Pripadniki SV, ki za begunce skrbijo posredno, pripravljajo hrano in skrbijo za logistiko.

Kot je pojasnil Srečko Šestan, pri oskrbovanju beguncev sodelujejo še Rdeči križ, Karitas, taborniki, skavti in struktura CZ. Gasilce so vključili v zelo majhnem številu. Vojska sodeluje pri tovornih prevozih in opravilih, kot so postavljanje objektov, nakladanje in razkladanje, poleg tega pa skrbi tudi za pripravo toplih obrokov.

En topli obrok dnevno pripravlja Slovenska vojska, dva suha obroka pa zagotavljata Karitas in Rdeči križ. V soboto je CZ nakupila dodatne količine hrane, med drugim konzervirano hrano in energijske ploščice.

Po Šestanovih besedah so nekaj hrane pridobili tudi iz državnih blagovnih rezerv, kjer so zagotovili tudi zdravila in nekaj opreme.

Na Obrežju ni več tujcev, ki bi čakali na vstop v državo, a za to ne izpolnjujejo pogojev, pa o sporočili z novomeške policijske uprave. V Rigoncah čaka še približno 150 ljudi. Pred nekaj urami je namreč nov avtobus begunce odpeljal proti sprejemnemu centru v Brežicah, kjer je zdaj 168 ljudi.

Na Obrežju prostovoljci s pomočjo policistov že premikajo šotore, v katerih so minule dni prenočevali begunci, ter velike šotore, pod katerimi so humanitarne organizacije nudile svojo pomoč. Šotorišče tudi čistijo in ga ograjujejo. Kot jedejal koordinator prostovoljcev, ki zagotavljajo humanitarno pomoč beguncev v Brežicah, Jernej Agrež, šotore postavljajo bolj organizirano, da bo izkoristek prostora bolj optimalen.

Čeprav po besedah Agreža novega vala beguncev ni na vidiku, ne pričakujejo niti manjših skupin, bo šotorišče ostalo. Kot pravi Agrež, se obnašajo tako, kot da bo nov val beguncev prišel, in ostajajo v pripravljenosti.

Na Generalni policijski upravi so medtem pojasnili, da na Hrvaško niti ne poskušajo več vračati prebežnikov. Ta jih namreč ne sprejema.

STA


Najbolj brano