Györkös Žnidarjeva: Ravnanje Hrvaške v zvezi s pošiljanjem migrantov nedopustno

Hrvaška dogovorov s Slovenijo ni spoštovala, temveč je nadaljevala s pošiljanjem velikega števila migrantov na slovensko mejo, kar je absolutno neprimerno, je danes povedala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Dodala je, da Slovenija na neomejene količine migrantov ne more pristati.

Prebežniki na poti v Avstrijo v Gornji Radgoni.
Prebežniki na poti v Avstrijo v Gornji Radgoni. 

LJUBLJANA, NOVO MESTO, MARIBOR > Po besedah ministrice Vesne Györkös Žnidar je sprejem migrantov od nedelje potekal brez težav in v zastavljenih okvirjih oziroma obsegu, ki je za Slovenijo še obvladljiv, se pravi približno 2500 migrantov na dan.

V nedeljo pa so se stvari po trditvah Györkös Žnidarjeve začele zapletati v trenutku, ko je Hrvaška začela z najavami “tako visokih števil migrantov, ki so za nas izven okvirov, ki smo jih določili, se pravi, ki so že v neobvladljivi sferi”.

Ministrica je zato takoj kontaktirala hrvaškega kolega Ranka Ostojića in ga opozorila, da je ravnanje Hrvaške nedopustno. Slovenija namreč ne more sprejeti več migrantov, kot jih lahko oskrbi, prav tako pa migranti svoje poti ne bodo mogli neomejevano nadaljevati v ciljne države, torej preko Avstrije v Nemčijo, je poudarila Györkös Žnidarjeva.

V Srbiji na meji s Hrvaško že od nedelje dopoldne čaka kakih 50 avtobusov z več tisoč begunci. Številni so morali ponoči tam čakati na mrazu in dežju, utrujeni in prestrašeni, poročata britanski BBC in agencija Reuters in dodajata, da so humanitarne organizacije zaskrbljene. Kaos na srbsko-hrvaški meji, zaradi katerega trpijo begunci, sledi nedeljski odločitvi Hrvaške, da nekaterim beguncem ne dovoli vstopa v državo - potem ko je Madžarska zaprla svojo mejo s Hrvaško, Slovenija pa je sporočila, da je pripravljena sprejeti le 2500 beguncev dnevno in ne 5000, kot je želela Hrvaška. Na nekem polju na omenjeni zeleni meji, po katerem so begunci od sredine septembra mirno prihajali iz Srbije na Hrvaško, so se tako v nedeljo naenkrat znašli hrvaški policisti in jim presekali pot. Kot so ob tem pojasnili hrvaški policisti, so kapacitete v državi polne, zato jim ne morejo dovoliti poti naprej. To potrjujejo najnovejše informacije hrvaškega notranjega ministrstva, da je na Hrvaško od polnoči do 9. ure zjutraj prišlo le 196 migrantov. V sprejemnem centru v Opatovcu je tako 2453, v Ježevu pa 583 oseb. Od začetka begunske krize je sicer v to državo vstopilo že več kot 197.000 migrantov.

Kljub temu naj bi po informacijah ministrstva za notranje zadeve okoli 14. ure do slovenske meje prišel nov vlak s približno 1900 migranti. Ministrica ob tem opozarja, da je hrvaška stran trenutno neodzivna. “Kar je za nas velik problem glede na to, da ne moremo točno predvideti, kje in koliko migrantov bo prišlo k nam,” je dejala. Kljub temu bo slovenska policija po njenih zagotovilih ravnala tako, kot do zdaj in bo sprejemala najbolj ranljive skupine, to je ženske in otroke.

Hrvaška je po njenih besedah napovedala, da ima kapacitet za približno 24.000 migrantov. “Zdaj se sprašujemo, kje so te kapacitete, glede na to, da je Hrvaška zavzela izključno pozicijo nekakšnega prevoznika,” je bila kritična ministrica. Na drugi strani je izrazila razumevanje do Avstrije in Nemčije, ki sta sprejeli ogromno število migrantov.

“Avstrija je pokazala v tej zgodbi veliko solidarnost. Sprejela je veliko število ljudi, veliko breme je prevzela, vendar Slovenija v tej fazi ne more postati končna postaja migrantov, ker tako velikega števila ne bo mogoče obvladati,” je opozorila Györkös Žnidarjeva.

Avstrija sicer trenutno še sprejema migrante. Györkös Žnidarjeva se je, kot je dejala, o tem pogovarjala z avstrijsko kolegico Johanno Mikl-Leitner, ki pa jo je obvestila, da je Avstrija že v velikih težavah, da so njihove kapacitete praktično polne in da zato Avstrija večjega števila migrantov ne bi uspela sprejemati.

Avstrija je po besedah Györkös Žnidarjeve nato pozneje zavzela stališče, da bo še poglobila napore. Slovenska stran bo sicer danes ponovno stopila v stik z avstrijsko stranjo, da razrešijo vprašanja o tem, koliko migrantov še lahko sprejme Avstrija, da lahko Slovenija ustrezno ukrepa, tudi v odnosu s Hrvaško, je povedala.

Notranja ministrica je še poudarila, da morajo vse države v regiji spoštovati dogovore in da je treba migrantsko problematiko reševati skupaj. “Kar pomeni, da bi se Hrvaška morala začeti obračati proti Srbiji in tako naprej, da se pride do ključnega problema, glede na to, da je v Grčiji prišlo do propada sistema integriranega upravljanja z mejo,” je še povedala Györkös Žnidarjeva.

Na mejni prehod Obrežje je davi s Hrvaške prispelo šest avtobusov z begunci. Po opravljenih policijskih postopkih in oskrbi bodo tujci odpeljani v namestitvene centre. Okrog druge ure zjutraj pa je v bližino Središča ob Dravi s Hrvaške pripeljal vlak z več migranti, ki so se peš napotili proti Sloveniji.Hrvaški varnostni organi so kljub obvestilu Slovenije, da do nadaljnjega ne sprejema migrantov, z vlakom do meje v bližini Središča ob Dravi pripeljali večje število migrantov. Policija je zaradi tega začela z intenzivnim varovanjem državne meje tako, da so na meji razporedili ograje in večje število policistov, ki preprečujejo nedovoljen vstop migrantov v Slovenijo, so zgodaj zjutraj sporočili s Policijske uprave Maribor.

Mejni prehod za mednarodni cestni promet Središče ob Dravi je zaradi prihoda in obravnave večjega števila migrantov zaprt za ves promet.

Že v nedeljo zvečer je v Slovenijo s šestimi avtobusi prispelo še 300 beguncev, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo. S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da je največ domnevnih državljanov Sirije, Iraka in Afganistana.

Nihče od tujcev doslej ni zaprosil za mednarodno zaščito oziroma azil v Sloveniji. Po končanih postopkih evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi na mejnem prehodu in v sprejemnem centru Brežice, so del tujcev odpeljali v namestitvene centre po državi, v sprejemnem centru Brežice pa je trenutno še 240 tujcev, ki jih bodo prav tako prepeljali v namestitvene centre.

V Središču ob Dravi je policija ob 4.30 uri omogočila vstop 150 ženskam in otrokom, eno nosečnico so odpeljali v bolnišnico.

Na tem mejnem prehodu je policija postavila ograjo in beguncev več ne sprejema, saj so vse namestitvene zmogljivosti v Sloveniji že zapolnjene, je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel.

Avstrija je še naprej pripravljena sprejemati begunce, je ponoči sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. Za avstrijsko tiskovno agencijo APA so pojasnili, da je avstrijska notranja ministrica v nedeljskem telefonskem pogovoru slovenski kolegici Vesni Györköš Žnidar le pojasnila, da Avstrija ne more sprejemati več beguncev, kot jih je doslej.

Dodal je, da so se tudi dogovorili, da bodo za zdaj migrante sprejemali selektivno, najprej tiste, ki so potrebni pomoči, ženske in otroke, ter se trudili, da bi sedanje krizne razrešili čim prej in na čim bolj human način.

Migranti so trenutno po njegovih besedah dokaj mirni, z njimi pa preko prevajalcev policisti ves čas komunicirajo. Prihaja do posamičnih manjših incidentov, a doslej niso obravnavali množičnih kršitev javnega reda in miru.

“Vsekakor pa so ljudje nestrpni, želijo si naprej. Danes smo že oskrbeli gospo, ki je noseča, in so jo reševalci prepeljali v bolnišnico,” je dejal Kitel in dodal, da bodo v primeru, da Hrvati pripeljejo še en vlak, nadaljevali z varovanjem državne meje, pri tem pa bodo poskrbeli za humanitarno noto in najprej poskrbeli za tiste, ki so potrebni pomoči.

Na mejnem prehodu Gruškovje trenutno po njegovih podatkih ne beležijo posebnih skupin migrantov, pa tudi sicer nimajo s hrvaške strani nobene najave, da bi tja prepeljali migrante.

STA


Najbolj brano