Na Obrežju davi nekaj prebežnikov, v Rigoncah približno 150

Na mejnem prehodu Obrežje je bilo davi še okoli 20 prebežnikov, ki jih bodo policisti odpeljali v sprejemni center v Brežicah, v Rigoncah pa čaka približno 150 tujcev, ki želijo vstopiti v Slovenijo. V brežiškem sprejemnem centru je v postopku evidentiranja približno 160 tujcev. Mednarodni železniški promet na mejnem prehodu Dobova je zaprt.

 Foto: Vesna Humar
Foto: Vesna Humar

BREŽICE > Na Policijski upravi (PU) Novo mesto so danes povedali, da so ponoči znova odprli mednarodni mejni prehod Obrežje, potem ko so ga zaradi protesta prebežnikov, ki so zahtevali odprtje meje, v nedeljo zvečer za določen čas zaprli.

Sicer pa so policisti v večernih in nočnih urah nadaljevali z evidentiranjem in prevozi tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo na območju izven mejnih prehodov in tujcev, ki so želeli vstopiti v državo na mejnih prehodih, pa ne izpolnjujejo pogojev za vstop.

Tujce so z avtobusi prevažali v sprejemne in nastanitvene centre v Brežicah, Celju, Dolgi vasi, Logatcu in Gruškovju. V sprejemne in nastanitvene centre so z Obrežja odpeljali tujce z osmimi avtobusi, dva sta jih odpeljala z Rigonc.

Policisti postopke izvajajo glede na razpoložljive možnosti obdelave in namestitve ter pri tem uporabljajo vsa razpoložljiva sredstva, so danes zjutraj sporočili z novomeške PU.

Na Slovenskih železnicah so davi potrdili, da ostaja promet na mednarodnem železniškem prehodu Dobova do preklica zaprt.

Policisti prebežnikov, ki bi državno mejo prečkali v Beli krajini, še niso zasledili.

Z Generalne policijske uprave (GPU) so sporočili, da je bilo danes ob 6. uri na parkirišču Lendava nameščenih 250 oseb, na Sejmišču Gornja Radgona 387, v Stari šoli Maribor pa 50. V Srednji ekonomski šoli Celje je bilo nameščenih 150 oseb, v kompleksu ministrstva za obrambo v Logatcu 98, v postojnskem centru za tujce pa 151. V objektu Črni les Lenart ni bil nameščen nihče. Skupno je bilo v naštetih objektih nameščenih 1086 oseb.

Danes ob 6. uri so na Policijski postaji za izravnalne ukrepe Policijske uprave Murska Sobota Dolga vas obravnavali 102 osebi, v Brežicah 168 oseb, na mejnem prehodu Gruškovje pa 51 oseb. Skupno so na vseh naštetih lokacijah obravnavali 321 oseb.

Kot so še pojasnili GPU, naj bi bilo po podatkih humanitarnih organizacij na meji trenutno približno 300 beguncev.

STA


Najbolj brano