Na Kredarici zapadlo osem centimetrov snega

Kljub poletju so po državi trenutno razmeroma nizke temperature, padel je tudi sneg, in sicer na Kredarici, kjer so dopoldne izmerili osem centimetrov nove snežne odeje. Dežurni meteorolog pri Agenciji RS za okolje Andrej Pečenko je pojasnil, da skoraj vsako leto pride do prodora hladnega zraka, ki je lahko bolj ali manj izrazit.

Triglav Foto: Gregor Berce, Grs Mojstrana
Triglav Foto: Gregor Berce, Grs Mojstrana

LJUBLJANA > Pečenko je pojasnil, da je bil eden bolj izrazitih prodorov hladnega zraka 24. julija 2011, ko je bila povprečna dnevna temperatura v Ljubljani približno 12 stopinj Celzija. "Danes bo na vsak način višja, verjetno bo približno 14 stopinj Celzija," je povedal in dodal, da je bilo takrat tudi več padavin, in sicer 60 in več litrov dežja na kvadratni meter, na Kredarici pa so izmerili 20 centimetrov snega.

Lani po njegovih besedah tako izrazitega prodora niso zabeležili, povprečna dnevna temperatura se takrat ni spustila pod 20 stopinj Celzija.

Vremenska napoved zaenkrat kaže, da se bodo temperature počasi zvišale, je povedal Pečenko. Že v petek, če bo kaj sonca, bodo temperature višje od 20 stopinj, konec tedna pa nad 25 stopinj Celzija, vendar do 30 stopinj ne bodo narasle.

Vreme se še ne bo ustalilo. Za petek Pečenko napoveduje manjše krajevne padavine, predvsem na vzhodu in severovzhodu države. V soboto se lahko popoldne pojavijo plohe in nevihte, ki jih bo v nedeljo nekoliko več. Po trenutni napovedi se bodo pojavljale tudi v ponedeljek.

Bolj stabilno vreme bi bilo lahko po Pečenkovih besedah od torka naprej, od srede pa bi se lahko temperature približale 30 stopinjam Celzija, kar je bližje povprečju za ta čas. Ob koncu prihodnjega tedna pa so ob pregrevanju ozračja možne tudi vročinske nevihte.

Glede na trenutne podatke bo letošnji julij v okviru povprečja, morda malce toplejši, vendar pa ekstremne vročine ne bo, je še povedal Pečenko in pri tem spomnil, da pa se lahko vreme hitro spremeni.

STA


Najbolj brano