Na Kitajskem in v Južni Koreji uspešni tudi primorski inovatorji

Slovenski izumitelji so se konec novembra udeležili dveh mednarodnih dogodkov - mednarodne razstave izumov v Kunshanu na Kitajskem in mednarodnega sejma inovacij SIIF v Seulu v Južni Koreji. Skupno so se predstavili s 30 izumi in prejeli vrsto medalj, so sporočili iz inovatorskega združenja ASI.

Priznanja za inovativnost slovenskih izumiteljev ASI.  Foto: STA
Priznanja za inovativnost slovenskih izumiteljev ASI.  Foto: STA

LJUBLJANA > Mednarodna razstava izumov je na Kitajskem v mestu Kunshan pri Šanghaju potekala od 19. do 22. novembra, sodelovalo je več kot 30 držav, razstavljenih pa je bilo skoraj 3000 izumov, med temi več kot dve tretjini kitajskih. Korejski sejem, ki je v Seulu potekal od 28. novembra do 1. decembra, je bil nekoliko manjši, na njem se je predstavilo več kot 700 izumov, sodelovalo pa je prav tako približno 30 držav.

Slovenski izumitelji so se na Kitajskem predstavili z desetimi izumi, v Koreji pa z dvajsetimi. Komisija, ki so jo sestavljali strokovnjaki iz različnih področjih, je na obeh dogodkih ocenila vse razstavljene inovacije in slovenski izumitelji so si prislužili lepo število medalj.

Samohodni stroj za urejanje parkov

Na Kitajskem je zlato medaljo prejel Edo Karničnik iz Dobrove pri Dravogradu za napravo in metodo za prenos moči na rotacijski plug. Srebrni medalji sta prejela Ivan Gregorič iz Vogrskega za samohodni stroj za urejanje parkov in druga kmetijska in vrtnarska dela in Alojz Tomazin iz Kopra za ročni pogonski mehanizem za invalidski voziček.

Bronaste medalje so prejeli Viktor Ajd iz Zgornje Ložnice za priključni blok za sisteme centralnega ogrevanja, Iztok Fister iz mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko za EasyTime, domensko specifični jezik za merjenje časa na športnih tekmovanjih, ter Dušan Jereb iz Škofje Loke za igro labirint za dve osebi z možnostjo fleksibilne konfiguracije. Martina Stantič iz Postojne pa je prejela posebno nagrado Mednarodnega foruma intelektualne lastnine (IIPNF) za leseno zložljivo promocijsko stojalo EcoX.

Zložljiv vinogradniški voziček

V Koreji pa sta zlati medalji prejela Ivan Gregorič za zložljiv vinogradniški voziček na ročni pogon z mehanskim prenosom moči in Matej Radolič iz Markovcev s sodelavci za večfunkcijsko otroško pohištvo - previjalno mizo, iz katere nastane otroška postelja.

Srebrne medalje so prejeli Marko Čenčur iz Ljubljane za brezdotična stikala Anigmo, Aleksander Grum iz Ljubljane za sistem za vertikalno odpiranje oken na električni pogon Vertigal in Albin in Marija Smrke iz Domžal za E/2 - avtomatski multisenzorski sistem za kuhanje.

Bronaste medalje so prejeli Konrad Ajster iz Krške vasi za termorotacijski motor na vsa tekoča goriva, Silvano Bizjak iz Izole za večstopenjsko hidravlično elektrarno s kompresorjem, Jože Branc iz Jesenic za dodatek za akustične bobne na hi-hat stojalu nad činelami, že na Kitajskem nagrajena Ivan Gregorič za samohodni stroj za urejanje parkov in Edo Karničnik za napravo in metodo za prenos moči na rotacijski plug, Veronika Klinar iz Jesenic za pametno kozmetiko Anaya, Aleš Rajšter iz Ljubljane za pokrov razdelilnika tekočine, Martina Stantič za EcoX promocijsko stojalo, Peter Vrhovec iz Sežane za montažno krušno peč za neprekinjeno peko kruha in Sonja Votolen iz Kidričevega za trikotne omare.

Južnokorejec želel kupiti lipicanca

V združenju še dodajajo, da je veliko obiskovalcev sejmov, zlasti v Južni Koreji, za Slovenijo že slišalo in nekateri so jo tudi že razmeroma dobro poznali.

Tako se je med drugim na slovenskem razstavnem prostoru oglasil korejski zbiratelj kovancev, ki je vedel, da je imela Slovenija nekoč nacionalno valuto imenovano tolar, oglasil pa se je tudi gospod, ki je sejem SIIF obiskal samo zato, ker je slišal, da na njem sodeluje Slovenija in je želel od inovatorjev kupiti lipicanca.

“Na srečo pa je bilo na obeh dogodkih tudi veliko interesa po poslovnem sodelovanju s slovenskimi izumitelji, zato lahko upamo na uspešen izvoz nekaterih inovacij, ki so že v proizvodnji, prav tako pa na morebitne sklenitve licenčnih pogodb,” so zapisali.

V Kunshanu je 20. novembra potekala tudi generalna skupščina Mednarodne zveze združenj izumiteljev (IFIA), na kateri so izbrali novega predsednika. Zmagal je predsednik iranskega združenja izumiteljev in raziskovalcev Alireza Rastegar Abasalizadeh, katerega je podprlo tudi slovensko združenje ASI.

STA


Najbolj brano