Na Kickstarter trije slovenski lesni projekti

V kreativnem centru Poligon v Ljubljani so danes predstavili tri nove slovenske lesne projekte, ki so se po sredstva podali na portal za množično financiranje Kickstarter. Gre za projekte 360 Shelf, Zenegg in Tratar Bikes. Slednja sta z zbiranjem sredstev slovesno začela na današnjem dogodku.

360 Shelf je večnamenska vrtljiva polica, namenjena organiziranju knjižnih zbirk in ostalih lažjih predmetov. Za projektom stoji industrijski oblikovalec Luka Pirnat, ki si je za cilj na Kickstarterju zastavil 15.000 ameriških dolarjev.
360 Shelf je večnamenska vrtljiva polica, namenjena organiziranju knjižnih zbirk in ostalih lažjih predmetov. Za projektom stoji industrijski oblikovalec Luka Pirnat, ki si je za cilj na Kickstarterju zastavil 15.000 ameriških dolarjev. 

LJUBLJANA > Tratar Bikes je projekt tričlanske ekipe, ki je razvila lesena mestna kolesa s prestavami ali brez. Celotno kolo tehta približno 11 kilogramov, sam okvir pa okoli dva kilograma, kar je primerljivo s kolesi iz aluminija, je pojasnil glavni oblikovalec Janez Tratar.

Ob tem je poudaril, da je les odličen material za izdelavo koles, saj dobro duši vibracije s podlage. Na Kickstarterju bo ekipa poskušala zbrati vsaj 25.000 ameriških dolarjev.

360 Shelf je večnamenska vrtljiva polica, namenjena organiziranju knjižnih zbirk in ostalih lažjih predmetov. Za projektom stoji industrijski oblikovalec Luka Pirnat, ki si je za cilj na Kickstarterju zastavil 15.000 ameriških dolarjev. V dveh tednih od začetke kampanje je zbral dobrih 3000 dolarjev, kampanja bo trajala še do druge polovice decembra.

Zenegg pa je projekt oblikovalca Gašperja Premožeta. Gre za jajce iz masivnega lesa, ki deluje kot meditacijski pripomoček oziroma masažni predmet. Kot je na pojasnil Premože, je jajce izdelano ročno iz masivnega lesa in zaščiteno z naravi prijaznimi olji. Na Kickstarterju si je za cilj zadal 2200 ameriških dolarjev.

Vsi projekti uporabljajo slovenski les. Kot so zapisali v iniciativi crowdfunding.si, se nova generacija ustvarjalcev zaveda, da samo premišljeno oblikovanje ni dovolj. “Zato se poslužuje alternativnih načinov financiranja proizvodnje ter inovativnih trženjskih in prodajnih pristopov za zagon lokalnih projektov na globalnih trgih,” so prepričani.

V iniciativi nudijo brezplačno pomoč pri organizaciji kampanj na mednarodnih platformah za množično financiranje. V prihodnosti načrtujejo še več podobnih dogodkov, je pojasnil soustanovitelj iniciative Luka Piškorič.

STA


Najbolj brano