Na Dobovi po novem sistemu registrirajo prva dva vlaka z begunci

Na mednarodni mejni prehod Dobova je v četrtek okoli 22. ure prispel vlak z 887 migranti, proti jutru pa še drugi, s katerem je v Slovenijo prispelo 945 migrantov. Na Policijski upravi (PU) Novo mesto so pojasnili, da so policisti pri novem sistemu registracije migrantov ugotovili, da 15 tujcev ne izpolnjuje pogojev za vstop v državo.

Slovenija od četrtka zvečer vstop v državo dovoli le tistim, ki 
želijo azil v Avstriji ali Nemčiji.
Slovenija od četrtka zvečer vstop v državo dovoli le tistim, ki želijo azil v Avstriji ali Nemčiji. 

DOBOVA > Slovenija je tako kot druge države na balkanski begunski poti - Hrvaška, Srbija in Makedonija - po podobnih ukrepih Avstrije uvedla nove omejevalne ukrepe za begunce. Od četrtka zvečer vstop v državo dovoli le tistim, ki želijo azil v Avstriji ali Nemčiji.

Na PU Novo mesto so zapisali, da so policisti 15 tujcem, državljanom Maroka, Sirije in Iraka, izdali odločbe o zavrnitvi in zoper njih odredili zadržanje. Migranti namreč niso izrazili namere, da bi zaprosili za mednarodno zaščito v Sloveniji, Avstriji ali Nemčiji.

Policisti so o tem, da so tujce zavrnili, obvestili hrvaške varnostne organe, postopki pa še niso zaključeni. 400 migrantov so medtem okoli 8. ure že odpeljali proti Karavankam.

Postopki registracije ne potekajo bistveno dlje časa kot prej, so še pojasnili na novomeški policijski upravi. Razlika je predvsem v tem, da preverjajo tudi, kam so migranti namenjeni, in posledično nekatere migrante z uvedbo novih ukrepov zdaj tudi zavrnejo.

STA


Najbolj brano