Na CSD težave zaradi odhoda 63 informatorjev

Kljub vedno večjemu obsegu dela ter "intenzivnemu opozarjanju in iskanju rešitev" Skupnosti centrov za socialno delo (SCSD) s pristojnim ministrstvom ni uspelo doseči dogovora, da bi obdržali 63 informatorjev, ki odhajajo s koncem meseca. Opozarjajo, da težave v sistemu in verjetno tudi že zaostanke pričakujejo najkasneje konec avgusta.

 Foto: Tina Čič
Foto: Tina Čič

LJUBLJANA > Sekretarka SCSD Darja Kuzmanič Korva je poudarila, da nalog informatorjev - pomoči ljudem pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev - "tudi zaradi siceršnje kadrovske podhranjenosti, ne bomo mogli izvajati".

Po informacijah iz enega večjih Centrov za socialno delo (CSD) bo izguba informatorjev bolj prizadela centre z manj zaposlenimi - pri več zaposlenih se izguba enega seveda ne občuti tako močno.

Dodatna škoda po besedah Kuzmanič Korve nastaja, ker so se informatorji vsa leta tudi dodatno usposabljali in pridobivali znanja.

Odpustiti bodo morali še 75 delavcev

Dodaja, da jih v skupnosti skrbi tudi to, da za centre prav tako velja zaveza zmanjšanja kadrov, "kar pomeni, da bomo poleg informatorjev, ki jih država seveda ne všteva v enoodstotno kvoto, morali zmanjšati število zaposlenih še za odstotek, torej za skupaj približno 75 delavcev".

Leta 2012, ob vzpostavitvi novega sistema uveljavljanja socialnih transferjev, "je bila dana zaveza, da bo informatorjem, ki so bili zaposleni zaradi nove zakonodaje po izteku projekta, ki ga financira Evropski socialni sklad, zagotovljeno nadaljnje izvajanje naloge in zaposlitev," še pojasnjuje Kuzmanič Korva.

Zaposlitev informatorjev je bila začasna

Na ministrstvu pa pravijo, da je bil program Zaposlitev strokovnih delavcev - informatorjev na CSD Slovenije namenjen podpori uveljavitvi nove zakonodaje v letu 2012, se pravi je bil začasen. Dodatno so lani podprli še program Opolnomočenje ranljivih ciljnih skupin na CSD Slovenije.

Sicer se zavedajo kadrovske stiske CSD, zato v delovni skupini skupaj s SCSD pripravljajo "podroben pregled zaposlenih po posameznih centrih, ki bo podlaga za iskanje nadaljnjih rešitev", so zapisali.

V prvi fazi reorganizacije CSD pa nameravajo vpeljati t.i. informativne izračune za socialne transferje, s čimer bi razbremenili strokovne delavce administrativnega dela. To naj bi se zgodilo v sredi prihodnjega leta.

STA


Najbolj brano