Na Bovškem v skrbeh, ob morju zadovoljni

Turistične delavce ob morju navdaja optimizem: po prejšnjem podaljšanem koncu tedna si za prvomajske praznike obetajo še več gostov, a zadnjo besedo bo imelo vreme. Na Bovškem namesto optimizma prevladuje ogorčenost. Kljub prevozni cesti ostaja Predel med prazniki zaprt, kar bo odvrnilo dnevne goste iz Italije, Avstrije... Prav od njih so si po katastrofalni zimi veliko obetali.

Ker je krožna motoristična pot Avstrija-Predel-Bovec-Vršič-Avstrija presekana, izgubljajo tudi 
v trentarski dolini in na Vršiču. Foto: Neva Blazetič
Ker je krožna motoristična pot Avstrija-Predel-Bovec-Vršič-Avstrija presekana, izgubljajo tudi v trentarski dolini in na Vršiču. Foto: Neva Blazetič

PRIMORSKA > “Po nepotrebnem zaprt prelaz Predel bo odvrnil najmanj tretjino pričakovanih dnevnih gostov,” napovedujejo na Bovškem. Gostilne bodo čez praznike samevale, prišli bodo zgolj gostje, ki so prenočišče rezervirali za več dni.

Zaprt Predel je prepodil motoriste

Na Bovškem ne morejo razumeti, zakaj italijanska agencija Anas ne odpre varne in prevozne ceste na italijanski strani Predela, ki jo morajo samo še asfaltirati. “Presekali so nam glavno prometno žilo. Naše gostišče že mesece sameva, na srečo pa se med prazniki k nam vračajo stalni gostje z Madžarske. Postelje so zasedene, gostilna prazna. Slovenci ne pridejo,” so nad nenavadno italijansko odločitvijo, tako kot vsi ostali gostinci, ogorčeni v gostišču Vančar v Čezsoči. Ker je Predel zaprt, v Bovec ne prihajajo številni dnevni kajakaši iz bližnje Avstrije, ki predsezono izkoriščajo za plovbo po Soči, na kateri še ni gneče. Ne bo niti množice motoristov, ki v lepem vremenu že aprila organizirano prihajajo iz Avstrije po natančno določeni poti prek Predela v Bovec in se vračajo skozi Trento in prek Vršiča. Pogrešali bodo tudi motoriste iz Evrope, ki sicer prenočujejo v Avstriji ...

Hotelirji ob morju zadovoljni

Rezervacije kažejo, da bodo hoteli ob morju dodobra zasedeni. V Turističnem združenju Portorož pričakujejo v povprečju 90-odstotno zasedenost. Za razliko od prejšnjega vikenda, ko je bilo v Portorožu kar 60 odstotkov domačih gostov, se bo ta delež nekoliko znižal na račun večjega obiska tujcev.

V Hotelih Bernardin si ta konec tedna obetajo 95-odstotno zasedenost vseh hotelov. Glede na dinamiko rezervacij in povečanje povpraševanja v zadnjih dneh pričakujejo, da bodo gostili za desetino več gostov kot v enakem obdobju lani. Prevladujejo individualni gostje oziroma gostje, ki si počitnice rezervirajo sami. Sledijo jim agencijski in skupinski gostje. Največ je domačih gostov, sledijo Italijani, Avstrijci in Nemci. “Smo izjemno zadovoljni, naše zmogljivosti bodo v celoti zasedene. Največ je Avstrijcev in Nemcev, sledijo pa Italijani,” pravijo v hotelu Kempinski Palace. Polno bodo zasedeni tudi odprti hoteli v resortu Metropol.

Zadovoljni so tudi v podjetju Belvedere. “Vse kaže, da bo zasedenost malo boljša kot lani. Hotel Marina, ki je odprt celo leto in je bil spomladi zelo dobro obiskan, ta vikend sicer ne bo polno zaseden, a smo vseeno zadovoljni. V hotelu Belvedere pa pričakujemo nekaj več gostov kot lani, predvsem družin,” napoveduje direktor Branko Seljak.

V hotelu Piran so gostje vseh 89 sob za prvomajske praznike zakupili že pred nekaj tedni. “Če bo dež, bo morda padla kakšna odpoved, vendar nas glede na večje povpraševanje v zadnjih dneh to ne skrbi. Vsi hotelirji navijamo za sonce, to bi tudi lepo zaokrožilo obisk v našem gostinskem delu,” upa vodja hotela Aleksander Pintar.

Postojnski jami dež ne bi škodil

Kislo vreme, kakršnega napovedujejo vremenoslovci, pa gre na roko Postojnski jami. “Pričakujemo zelo dober obisk. 1. maja predvidevamo približno 3000, 2. maja celo več kot 4000, dan kasneje pa spet 3000 obiskovalcev. Med prvomajskimi gosti je tradicionalno največ domačih, sledijo Italijani,” pravi prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj.

Log pod Mangrtom je že od zaprtja ceste 26. marca slepo črevo. Motelu Encian so prehodni gostje aprila lani prinesli 20.000 evrov prihodka, stacionarni pa 10.000 evrov. “V slepo črevo nihče ne pride, april zaključujemo s tremi tisočaki prihodka! Skupine odpovedujejo rezervacije. Maj pa obeta zelo dobro,” se nadeja Anton Trstenjak iz Enciana.

Hit: vse polno

Prvomajski prazniki bodo po napovedih in rezervacijah popolnoma napolnili vse namestitvene zmogljivosti, ki jih Hit ima na Goriškem. Prvi gosti bodo prišli že drevi. Hotela Perla in Park v središču Nove Gorice bosta tako konec tedna že povsem zasedena, zmogljivosti hotela Lipa v Šempetru pri Gorici in Sabotin v Solkanu pa se približujejo polni zasedenosti, saj tja usmerjajo vse goste, ki sobe rezervirajo v zadnjih dneh. V primerjavi z lanskim letom je opaziti bistven porast rezervacij prav pri nočitvi s petka na soboto, saj je ta v vseh hotelih že povsem razprodana. “Italijanski gostje, ki predstavljajo več kot 90-odstotkov vseh napovedanih prihodov, podaljšan vikend izkoriščajo priložnost krajšega dopusta. V primeru slabega vremena ne pričakujemo zmanjšanega obiska, kvečjemu boljši obisk tudi tistih gostov, ki se bodo odločali za enodnevne prihode,” pravijo v Hitu.

SONJA RIBOLICA, NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano